Annemiek Simons van “samen zoeken met…” nu zelf in de hoofdrol

‘Een ‘Annemiekie’ begint al een gewoonte uitspraak te worden’

Who is this Garrettgirl

NaamAnnemiek Simons
Geboren1978
GetrouwdJa, met Jaap
KinderenJa, twee dochters

In 1978 zag ik in Breda het levenslicht, maar ik woon en werk al enige tijd in Rotterdam. Op dit moment werk ik 32 uur per week als analist/ pathasser in opleiding bij een pathologisch laboratorium. Naast dat ik elke dag op mijn werkplek mijn geleerde vaardigheden uitvoer, ga ik nog één keer in de maand naar Hogeschool Leiden om nieuwe theorie en lesstof tot mij te nemen.

“Ik begon met magneetvissen, maar dat bleek niet echt iets voor mij te zijn”

Bijna drie jaar geleden werd ik door verschillende YouTube kanalen enthousiast over het magneetvissen, maar dit bleek na een aantal keer gedaan te hebben toch niet iets voor mij. Ik vond het gooien met de magneet te vies, te gevaarlijk en soms ook te zwaar. Ondertussen kwam ik op YouTube ook filmpjes tegen van metaaldetectie en dacht “dat lijkt mij nog leuker om te doen”. Om deze potentiële hobby verder te onderzoeken ben ik nog meer filmpjes gaan kijken. Na vele filmpjes gekeken te hebben, ben ik meer gericht gaan kijken om te bepalen welke metaaldetector ik zou gaan kopen. Kort daarna stond ik met mijn gele Garrett op een weiland.
Naast de metaaldetectie hobby was ik heel actief bezig met de meidenvoetbal in Rotterdam, maar na dit zes jaar met veel plezier te hebben gedaan, ben ik hier vorige jaar mee gestopt. De tijd die hierdoor vrij is gekomen gebruik ik nu om meer met mijn detector op pad te gaan, voor het filmen en om de opnames te editen.

“Naast het zoeken ook druk op verschillende Social Media kanalen

Vrij snel nadat ik met de metaaldetectie hobby ben begonnen, heb ik een eigen Facebook pagina opgezet en ben ik samen met mijn dochter begonnen om YouTube video`s over metaaldetectie te maken. Helaas had mijn dochter er al snel geen tijd meer voor en geen zin meer in. Ik ben alleen verder gegaan met als resultaat een eigen YouTube kanaal met inmiddels ruim 1000 abonnees. Mijn doel van de video`s is om gezelligheid, humor en een beetje educatie te creëren en positiviteit te verspreiden. Daarnaast deel ik in de filmpjes mijn vondsten, ervaringen en wil ik de kijkers aanmoedigen om ook hun vondsten te delen.

Naast een eigen Facebook pagina en een YouTube kanaal, ben ik ook zeer actief op Instagram. Hier deel ik zeer regelmatig mooie foto`s en van alles wat verder met metaaldetectie te maken heeft. Ook hier heb ik al bijna 1000 volgers.

Ook al kost dit alles, naast mijn gezin en werk, behoorlijk wat tijd, ben ik enorm trots op alles wat ik tot nu toe met mijn Social Media kanalen heb bereikt heb en geniet ik hier elke dag van. Mijn grootste drijfveer om steeds weer door te gaan, zijn alle positieve reacties die ik krijg en dat ik soms iemand blij mag maken met een leuk (gesponsord) prijsje.

Last but not least werk ik sinds kort samen met Garrett Europa. In ruil voor wat reclame op mijn accounts, plaatst Garrett Europa twee keer per maand een foto die ik heb gemaakt op de Europese Social Media kanalen van Garrett.

“Van Google Maps, Topotijdreis, Piepkaart.nl tot iets vinden”

Voor ik ga zoeken kijk ik eerst op Google Maps om een leuk gebied te vinden. Daarna controleer ik de gevonden locatie via Topotijdreis op oudheid. Mocht het privéterrein zijn, dan ga ik natuurlijk niet zonder toestemming het weiland of de akker op. Mocht het openbaar gebied zijn, dan controleer ik de potentiële locatie via Piepkaart.nl.
Tijdens het zoeken ben ik niet specifiek op zoek naar iets, maar munten (vooral van zilver en goud) zijn altijd leuk. Bommen en scherven vind ik liever niet. Qua soort locatie hebben stortakkers mijn voorkeur. Hier heb je naast munten ook kans om oud speelgoed en gebruiksvoorwerpen te vinden.

“Een ‘Garrettgirl’ die qua machine af en toe vreemd gaat”

Ik ben en blijf een hobby detectorist die heel graag met een Garrett machine loopt, vandaar Garrettgirl. Ondanks dat Garrett echt mijn merk is, sta ik ook open voor andere merken zodat ik af en toe af kan wisselen. Dit moet ook kunnen vind ik. Ieder merk en machine heeft zijn kwaliteiten en die wil ik graag benutten om mijn hobby uit te voeren.

“Een ‘Annemiekie’ en een ‘dinges’ beginnen al een gewoonte uitspraak te worden”

Vondsten vast houden is altijd een uitdaging. Over het feit dat ik geregeld een vondst laten vallen, worden regelmatig grappen gemaakt. Het wordt zo langzamerhand een soort van kenmerk van mij. Er is zelfs een woord, een ‘Annemiekie’, uit ontstaan tussen de zoekers. De uitspraak “o oeps een Annemiekie” als iemand iets laat vallen hoor ik namelijk steeds vaker voorbij komen. Sommige suggereren dat het komt door de iets te grote handschoenen, maar ze hebben helaas geen kleinere maat van deze. Ondanks dat ze iets te groot zijn, blijf ik ze dragen, want ze zijn ontzettend fijn. Dat het aan de handschoenen ligt klopt niet helemaal, want ik laat ook dingen zonder handschoenen heel vaak vallen. Dus waar het echt aan ligt, weet ik nog niet.

Naast troepjes, ringdingen en een ‘Annemiekie’ is er pasgeleden een nieuwe benaming geboren, een ‘dinges’. Deze term gebruik ik voor gevonden objecten waarvan ik even niet op de naam of de benaming kan komen of gewoonweg niet weet wat het is.

“Zoeken en mijn vondsten”

Ik zocht heel lang alleen. Heerlijk rustig, lekker je eigen ding kunnen doen en in het begin vooral op mijn eigen houtje mijn detector goed leren kennen. Het goed leren kennen van je detector duurt even, maar dan weet je wel bij welk geluid je, in combinatie met de VDI,  moet gaan graven of je door kan lopen. Ik weet nog dat ik in het begin vooral veel (oud) ijzervond, maar inmiddels heb ik ook mooie objecten opgegraven. Mijn mooiste vondsten zijn denk ik wel de zilveren tietknoopjes. Een tijdje geleden vond ik er een aantal achter elkaar en dat blijft leuk. Een andere mooie vondst is een stil verzet broche van twee zilveren kwartjes.

Op dit moment zoek ik eigenlijk nog maar weinig alleen, sinds kort zoek ik vaak met Berry en ik kan wel zeggen dat hij mijn vaste zoekmaatje en een goede vriend is geworden. Naast Berry heb ik door mijn populaire YouTube serie “Samen zoeken met…” veel mensen ontmoet en leren kennen. Met deze mensen zoek ik nu ook nog wel eens.

“Mijn tips aan startende zoekers”

  • Zoek goed uit welke detector bij je past, welke wensen en eisen heb je;
  • Het leren kennen van je detector kost tijd, neem deze tijd en geef niet op;
  • Graaf in het begin veel troepjes op en onthoud het geluid, zodat je deze gaat herkennen. De mooie vondsten komen wel als je de detector beter kent.
  • Hoe goed jij je detector ook kent (ervaren hobbyisten kunnen dit vast bevestigen) je zal altijd nog troepjes opgraven;
  • Vind je het leuk om filmpjes over metaal detectie te kijken, neem dan eens kijkje op mijn YouTube kanaal, maar Facebook en Instagram mag natuurlijk ook.
  • Wat je ook vindt, geniet van de hobby.

Over Tjomme Wiersma

Tjomme is een van de vaste zoekers van Metaaldetectie Benelux, samen met Ronald en Jochem is hij ook beheerder van de Facebook pagina.