Archeologie op de Kaart’ laat bezoekers kennismaken met de Nederlandse archeologie. De website biedt een overzicht van de belangrijkste vondsten uit tien periodes, van de oude steentijd tot aan de moderne tijd. Op de website wordt ook een overzicht getoond van (openlucht)musea met archeologische collecties en bezienswaardigheden in Nederland.
Deze website is eigenlijk gemaakt voor leerlingen en docenten van de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De interactieve website stimuleert om zelf op onderzoek te gaan op de kaart. De archeologische periodes en vondsten sluiten aan bij de tijdvakken die we kennen uit het geschiedenisonderwijs. Om verdere verdieping te bieden, heeft de website ook een begrippenlijst met vaak voorkomende archeologische en historische termen.
Voor ons als detectoristen ook een mooi begin om te beginnen aan een digitale speurtocht naar mooie velden en plekken om te gaan zoeken.
De kaart vind je hier. We adviseren je een tablet of groter scherm te gebruiken, dat werkt net wat makkelijker.
Totstandkoming
‘Archeologie op de kaart’ is bedacht en ontwikkeld door het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).