Avontuurlijke zoektocht naar nazi schatten en de heilige graal – Rob O te Gouda

Met oud commando`s en mariniers belande ik in een avontuurlijke zoektocht naar nazi schatten en de heilige graal

Wie ben ik

Veel mensen noemen mij Rob, maar voluit heet ik Robert-Jan. Ik ben geboren in Apeldoorn, maar al snel verhuisden ik met mijn ouders naar Gouda en groeide ik daar op als een echte Gouwenaar. Het op zoek gaan naar dingen zat er al vroeg in, als kind ging ik namelijk al opzoek naar bijvoorbeeld pijpenkopjes.

Als survival instructeur kwam ik in aanraking met metaaldetectie

Rond mijn achttiende raakte ik als survival instructeur bij een survival stichting betrokken bij metaaldetectie. Een aantal oud commando`s en mariniers, die ook lid waren van de stichting, trokken mij een avontuurlijke zoektocht in, waarin we opzoekt gingen naar nazi schatten en heilige graal. Met deze groep hebben we tijdens vakanties door Europa getrokken. Natuurlijk gingen de metaaldetectors altijd mee. Als je door Europa trekt en zoekt op locaties van kastelen en alle routes daartussen, vind je van alles. Denk aan vondsten uit de tijd van de Katharen tot aan de Tempeliers. Natuurlijk hebben we ook vondsten uit de Tweede Wereld Oorlog en echt nazi spul gevonden. Helaas geen schatten en al helemaal geen heilige graal. Al met al was het hele avontuur fantastisch en had ik dit voor geen goud willen missen. Na dit avontuur heeft metaaldetectie op een laag pitje gestaan, maar door een oom van een dame waar ik mee omging heb ik de hobby heruitgezonden en weer opgepakt.

Ik ben / wij zijn ook te vinden en te volgen via Social Media

Deze Facebook pagina is opgericht door een hechte groep, die buiten het zoeken naar geschiedenis hun metaaldetector ook inzet om onder andere verloren sierraden terug te vinden voor iedereen die wat verloren of kwijt is. We zoeken het op en geven het terug aan de eigenaar of eigenaresse.

Daarnaast is dit een plek waar ik als detexpert alle Minelab gerelateerde vragen probeer te beantwoorden en geef ik op locatie uitleg. Ook hebben leden van deze Facebook pagina direct contact met de Minelab importeur. Dit inclusief alle Minelab gerelateerde acties. Natuurlijk worden er op onze pagina ook allerlei bodemvondsten, artefacts, munten en andere gevonden items gedeeld. Dit alles om elkaar te helpen met determineren en de bijbehorende verhalen te delen. Een ander belangrijk doel van de Recovery Metaaldetectie Facebook pagina is promoten en aankondigen van cursusdagen en meer bekendheid te geven aan onze prachtige hobby.

Een ander Social Media kanaal die ik gebruik is Instagram. Onder mijn eigen naam (Rob_o_te_Gouda) ben ik voor de mensen met Instagram te volgen. Mijn doel met dit account is om de volgers bijna live te laten zien wat er gebeurt en in het veld wordt gevonden. Maar dit medium is voor mij nog nieuw en ben nog redelijk zoekende naar het hoe, wat, waar en op welke manier dit het beste te kunnen doen.

Mijn metaaldetector(s)

Mijn allereerste metaaldetector was een Tesoro met één knop. Deze machine heeft tijdens de tochten goed op zijn donder kreeg. Door veel vocht en het in en uit elkaar halen heeft deze metaaldetector het helaas niet volgehouden.

Op dit moment zoek ik met een Equinox 800 en de Ctx3030. Met deze detectors heb ik de meeste feeling en hebben alle eigenschappen (waterdicht, oplaadbaar, duidelijk en mooi grafisch scherm) die ik zoek en belangrijk vindt. Kortom; Mijn detector en ik zijn samen één goed team.

Voordat ik op pad ga

Voordat ik op pad ga onderzoek ik veelal de geschiedenis van de locatie, bestudeer ik oude kaarten en lees lokale verhalen. Veel van deze informatie vind ik via internet, de Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) en via grondboor verslagen. Dit allemaal om de mogelijke vondsten in te schatten.

Het sociale aspect vind ik echt belangrijk

Zoals de meeste mensen weten, mag ik buiten het zoeken om, graag wat ouwe hoeren. Een dagje zoeken doe ik dan ook graag met meer mensen, een soort clubdagje. De één neemt koffie mee, de ander een koekje en/ of een snoepje. Het regelmatig even samen komen om te kletsen en gezamenlijk een boterhammetje te eten maakt een dagje zoeken voor mij helemaal af.

Afhankelijk van de achterliggende gedachten ben ik op zoek naar specifieke items

Wanneer ik met het recovery team op pad ga om bijvoorbeeld een verloren sieraad terug te zoeken, dan ben ik in mijn zoektocht specifiek op zoek naar dat ene item. Als ik zonder opdracht de velden en akkers op ga, dan behoren vondsten uit het middeleeuwse en Romeinse tijdperk tot mijn favorieten. Dit soort vondsten zijn een uitzondering op de regel. Als ik iets middeleeuws of Romeins vindt is dat fantastisch, maar eigenlijk vind ik alles leuk om te vinden.

Mijn vondsten

Mijn allereerste vondst was een bierdopje in het grasveld voor de flat waar ik opgroeide. Als snel voegde zich daar veel andere mooie en minder mooie vondsten aan toe. Zo behoort een kleine zilverschat uit de 15de eeuw wel tot een van mijn mooiste en meest bijzondere vondsten. Er werd op een locatie al meerdere dagen en door verschillende mensen gezocht. Met volle moed liep ik de akker op en vrij vooraan kreeg ik een knaller van een signaal, een zilveren stuiver uit eind 1490. Als snel volgenden er meerdere munten en stukken ervan. De kick en het gevoel als je zo iets vindt is onbeschrijflijk.

Natuurlijk heb ik ook minder mooie vondsten. Achter één van mijn minder mooie vondsten zit op zich een grappig verhaal. Op een akker waar al behoorlijk wat Romeins werd gevonden, ging ik met een (inmiddels overleden) vriend zoeken. De hele dag weinig tot geen signaal. Her en der een piepje en diep graven voor een stukje brons of messing. In eens had ik een zwak, maar herhaaldelijk een hoge toon. Dus ik dacht GRAVEN en ja hoor daar lag hij: een gouden en misschien wel een Romeinse ring met een zwarte steen erin. Ik renden juichend en struikelend naar Simon toe. Onderweg trok ik ook nog mijn koptelefoon kapot doordat ik even vergeten was dat ik nog aan een draadje vast zat.

Toen ik hijgend en puffend bij Simon aan kwam, gaf ik de ring aan hem. Simon begon heel hard te lachen en kwam bijna niet meer bij. Ik snapte hem in eerste instantie niet, maar Simon begon uit te leggen dat de ring te licht was en dat hij zeker niet Romeins kon zijn. Die dag leerde ik dat een aluminium ring uit een één euro kauwgomballen automaat goudkleurig wordt wanneer deze langere periode in zwaar bemeste grond ligt.

Ondanks dat ik al veel gevonden heb, heb ik nog wel vondsten die op mijn wishlist staan. Ik zou bijvoorbeeld graag nog een Willems kwartje, met zo`n mooie gekrulde W erop, willen vinden.

Mijn advies aan alle zoekers

Vergeet tijdens het zoeken niet te genieten. Het is een mooie hobby en je bent lekker buiten. Het is soms spannend, maar vergeet vooral niet te ontspannen.

Over MDB