Conserveren met Paraloid B72

De kunsthars Paraloid B72 wordt professioneel veel gebruikt als conserveermiddel voor schilderijen, glas, keramiek en bodemvondsten. Conservatoren van musea gebruiken deze copolymeer op vrij grote schaal.

Belangrijkste reden hiervoor is dat paraloid B72 transparant, niet bros, erg duurzaam en stabiel is. Het vergeelt niet en is gemakkelijk te verwerken. Het materiaal is volledig reversibel. Dat wil zeggen dat het altijd weer oplosbaar en volledig verwijderbaar is door het weer op te lossen in een oplosmiddel zoals Aceton. Reversibiliteit is belangrijk, want wellicht wil je na verloop van jaren het stuk toch nog op een andere manier restaureren of behandelen.

In het verleden zijn veel bodemvondsten met bijvoorbeeld haarlak, schellak of andere onstabiele chemische middelen behandeld. Dit vergeelt en scheurt vaak na verloop van tijd en is lastig of niet meer te verwijderen. Een vondst kan hierdoor verloren gaan.

Kant en klaar kopen

Je kan Paraloid oplossingen kant en klaar kopen bij oa LabShop, let op, we hebben een kortingscode van LabShop!

Zelf een oplossing maken

Paraloid B72 wordt geleverd als een soort plastic korrels. Deze korrels zijn onder andere oplosbaar in Aceton, Ethylacetaat en Tolueen. De verschillende oplosmiddelen hebben invloed op hoever het middel doordringt in het object en op de droogtijd.

Let goed op!

Oplosmiddelen kunnen schadelijk zijn. Gebruik handschoenen en goede oogbescherming en zorg voor een goed geventileerde ruimte of doe het buiten. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzingen en waarschuwingen bij deze middelen!

Paraloid B72 lost niet erg snel op in een oplosmiddel. Om te voorkomen dat je heel vaak moet schudden voordat de paraloid is opgelost kun je de volgende methode gebruiken voor een vrij nauwkeurige 10% oplossing. Bij andere hoeveelheden of percentages kun je dit natuurlijk omrekenen.

  • Giet 100ml water in een jampot en zet een streepje met een viltstift aan de buitenkant van de pot. Gooi het water weg en droog de pot. (Bij het wegen van vloeistof krijg je afwijkingen omdat de oplosmiddelen andere soortelijke gewichten hebben)
  • Weeg 10 gram Paraloid B72 korrels af
  • Doe de korrels in een stukje kaasdoek (100% katoen), of gebruik een katoenen theedoek uit de keuken, en bind deze dicht met een touwtje (geen kunststof, maar bijvoorbeeld sisal of henneptouw). Door de korrels op deze manier in de vloeistof te hangen lossen ze vanzelf op zonder vaak te hoeven roeren of schudden.
  • Hang het doek met korrels in de jampot en giet tot het streepje het oplosmiddel erbij, wij gebruiken Aceton.
  • Wacht een aantal uren/dagen totdat alle korrels zijn opgelost en haal het touwtje met het stukje doek eruit. Dit kun je weggooien (chemisch afval).
  • Je hebt nu een 10% paraloid oplossing.

Conserveren

Je kunt een 10% of 15% Paraloid B72 oplossing gebruiken voor snelle versteviging van vondsten. Dit breng je aan met een kwastje (geen plastic kwast want die lost op door de aceton). Meestal is 1-2 lagen al genoeg.

Voor grote objecten adviseren wij een 5% oplossing omdat deze sneller doordringt in het object, je zal dan wel meer lagen moeten aanbrengen

Gebruiken als lijm.

Paraloid B72 kan ook gebruikt worden als lijm in de verhouding 50:50 met oplosmiddel.

Kopen

Wij kopen bijna alle materialen die wij nodig hebben bij LabShop, allereerst vanwege de kennis en kunde maar ook vanwege de prijs. Daarnaast hebben wij een kortingscode op onze site staan voor een nog aantrekkelijkere prijs!

Over Metaaldetectie Benelux