Familie bedrijf DJ Laan; dat klinkt als detectormuziek in de oren

“Even voorstellen; D.J. staat voor…”

NaamDirk Jan Laan
Geboren1960
GetrouwdJa, gelukkig getrouwd met Judith
KinderenJa, blije vader van twee dochters en een zoon

“Hoe het allemaal begon”

Ik woonde in mijn jeugd in een oud huis in Den Oever en in de tuin vonden we regelmatig oude muntjes. Dit was als kind natuurlijk ontzetten interessant en spannend. Na de verplichte scholing, heb ik mijn middenstandsdiploma gehaald. Ook deelde mijn vader en ik dezelfde passie voor metaaldetectie en toen we documentatie bij een metaaldetector leverancier aanvroegen, werden we door de tekst onder aan de prijslijst (“voor diverse delen van Nederland zijn we nog op zoek naar dealers”) getriggerd. Kort daarna, in januari 1980, was ons eigen metaaldetector bedrijf een feit en begonnen we als merk dealer. We begonnen vanuit een van de slaapkamers van ons (mijn ouderlijk) huis.
Vier jaar na de opstart van het bedrijf, trekt mijn vader zich terug om van zijn VUT te genieten en zet ik het bedrijf naast mijn baan als supermarkt manager alleen voort. Na een behoorlijke periode alleen het bedrijf gerund te hebben, heeft mijn zoon in 2010 besloten om zijn baan in de horeca op te zeggen en als vennoot in het bedrijf te komen en doet mijn vrouw sinds dien een stuk van de administratie.
Na verschillende verplaatsingen en verandering van verkooplocatie hebben we in 2013 het huidige winkelpand aangekocht en zijn wij inmiddels officieel importeur van diverse metaaldetectiemerken en producten.

Naast onze verkoop en het klantencontact in de winkel, merkte we dat bij ons de behoefte groeide om meer contact met onze klanten te hebben. Om gehoor te geven aan deze behoefte, kwamen we op het idee om in samenwerking met andere partijen en fabrikanten een DE DJLAAN DETECTIEDAG te organiseren. Dit bleek een schot in de roos. Door het grote succes wordt er nu twee keer per jaar een gesponsord DJLAAN DETECTIEDAG georganiseerd.

Ondanks dat wij de voorkeur geven aan het ouderwetse, laagdrempelige en het persoonlijk contact, gaan ook wij mee met onze tijd mee. Wij gebruiken Facebook, Instagram en Detector Network account voornamelijk als promotie, voor het delen van nieuws en als algemeen communicatie middel.

“Grote passie voor de hobby, maar zelf fanatiek zoeken bleef uit”

Ik begon ooit met een C.Scope. De C.Scope VLF-TR-1000 was toen mijn paradepaardje. Later kwam daar een Fisher 1265-X bij en had ik een nieuwe favoriete metaaldetector. Ondanks mijn grote passie voor de hobby, heb ik helaas en tot nu toe nog geen tijd gehad om zelf fanatiek te zoeken. Helaas gaat naast een volledige werkweek, bijna al mijn (vrije) tijd op aan het runnen en verder ontwikkelen van ons mooie familie bedrijf. Wanneer ik toch even de tijd heb om de hobby uit te oefenen, ga ik eigenlijk het liefst even alleen en puur ter ontspanning met mijn Minelab VANQUISH 540 PRO-PACK / EQUINOX 800 op pad. Het wil echter ook wel eens voorkomen dat ik ontspanning combineren met het bedrijfsmatig testen van (nieuwe) detectors. Alles wat ik dan vind, vind ik prima. Ik zoek dus niet naar specifieke objecten of heb hier geen duidelijke voorkeur in.

“Wie goed doet, wie goed ontmoet”

Ik hecht niet zoveel waarde aan bijzondere eigendommen, dus als je mij vraagt wat is je mooiste vondst of wat staat er op je wishlist om nog eens te vinden, weet ik dat niet. Het terugvinden van persoonlijke eigendommen met emotionele waarde voor iemand vind ik het mooiste om te doen.

Een mooi en bijzonder verhaal heb ik wel: Mijn zoon (Mathijs) en ik hebben een keer naar een gouden trouwring voor een boer gezocht. Hij was deze verloren vlak voordat zijn vrouw kwam te overlijden. Helaas had hij, ook na meerdere keren zelf gezocht te hebben, de ring nog niet gevonden. We zijn toen met z’n drieën gaan zoeken. De boer heeft tijdens deze dag gelukkig zelf met een metaaldetector de ring terug gevonden. Desondanks was de boer ons ontzettend dankbaar en wilde hij ons alles geven wat we wilde, want hij had een stukje van zijn geliefde terug die helaas niet meer fysiek bij hem kon zijn. We zeiden dat het goed was zo en dat we blij waren dat wij hebben kunnen helpen bij het zoeken naar een stukje emotionele waarde. Na een kopje koffie en nog wat gepraat te hebben, hebben we afscheid van de boer genomen en zijn we zeer voldaan huiswaarts gekeerd.

“Een aantal tips van de Dirk Jan”

Als jij je oriënteert voor een nieuwe detector, probeer dan te achterhalen welke informatie en filmpjes objectief zijn. Er zijn veel YouTubers en Influencers die betaald krijgen om bepaalde merken en producten te promoten. Ze worden veel nagepraat door ondeskundige mensen die deze “roepers” volgen. Om deze reden geef ik altijd het volgende advies:

  • Begin met een goede detector, want dan is de kans groot dat “de vonk overslaat”;

De achterliggende gedachte van dit advies is gebaseerd op mijn jaren lange ervaring en de gesprekken met klanten die naar de winkel komen, omdat ze zomaar iets gekocht hebben.

Kortom:
– Er zijn naar mijn mening veel matige en/of slechte detectors;

– Detectors die storen op pinpointers;

– Detectors die op veel terrein niet optimaal functioneren;

– Detectors die te traag zijn om een muntje naast een spijker te detecteren;

– Detectors die ergonomisch niet in orde of niet gebruiksvriendelijk zijn.

Zoek dus een voor het kopen van een metaaldetector een betrouwbaar verkoopadres (eventueel bij jou in de buurt).

Als besluit om een gebruikte metaaldetector te kopen, koop dan altijd bij een dealer met schriftelijke garantie. Dit scheelt uiteindelijk tijd, geld, ergernis en energie.

Over Tjomme Wiersma

Tjomme is een van de vaste zoekers van Metaaldetectie Benelux, samen met Ronald en Jochem is hij ook beheerder van de Facebook pagina.