Gevonden in een akker: een echte schat, maar vindplaats blijft geheim

Ergens in de gemeente Horst aan de Maas heeft iemand met een metaaldetector een schat gevonden met gouden munten uit eind vijftiende, begin zestiende eeuw. De exacte vindplaats blijft geheim, anders staat de desbetreffende akker morgen vol met gelukszoekers.

Dat schrijft De Limburger. Acht gouden munten. Een fortuin. Zeker vijf eeuwen geleden. Genoeg voor enkele karrenvrachten vol voedsel. Of voor een huis. Iemand heeft deze waardevolle schat waarschijnlijk zo’n vijfhonderd jaar geleden op een geheime plek, ergens in de huidige gemeente Horst aan de Maas begraven. Was dat echt eind vijftiende eeuw? Of misschien toch begin zestiende eeuw? Helemaal zeker is het niet te zeggen, stelt archeoloog Stijn Heeren van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU). „We weten enkel dat de gouden schat anno nu door iemand met een metaaldetector in een akker is gevonden.”

PAN-project

Dat Horst aan de Maas qua oppervlakte een grote gemeente is, komt in dit geval goed uit. Heeren, één van de kartrekkers van het Nederlandse PAN-project (Portable Antiquities of the Netherlands) moet er immers niet aan denken dat er morgen tientallen mensen met hun metaaldetectoren in de aanslag richting vindplaats koersen. De archeoloog wil daarom niet eens vertellen in welk dorp de schat is gevonden. Het is namelijk de bedoeling dat mensen die regelmatig met een metaaldetector op pad gaan hun historische vondsten bij PAN blijven melden. De vondsten worden er voor en door wetenschappers verzameld in een database. Vaak gaat het om kledingspelden, gespen, scherven aardewerk en glas. Een schat met meerdere gouden munten komt niet zo vaak voor.

Heeren: „Er zijn in Nederland al zo’n duizend hobbyisten met metaaldetectoren die hun historische vondsten bij PAN melden. Naar schatting zijn er in ons land meer dan tweeduizend mensen die regelmatig met zo’n detector eropuit trekken. We zouden het liefst zien dat ze zich allemaal bij PAN aansluiten. In een overeenkomst leggen we officieel vast dat PAN nooit aan de grote klok zal hangen waar welke schatten precies zijn gevonden. Het moet niet zo zijn dat een vindplaats ineens wordt overspoeld met andere zoekers. Dan vertelt natuurlijk niemand meer aan ons waar wat ligt. En al helemaal niet als het om gouden munten gaat, zoals in Horst aan de Maas.” Alleen wetenschappers met serieuze plannen voor nader onderzoek naar deze schat, zullen via PAN te horen krijgen waar de munten boven de grond zijn gekomen.

Waarde

Wat de historische goudschat van Horst aan de Maas anno 2020 waard is, weet Heeren overigens niet. „Voor mij als wetenschapper is de financiële waarde ook totaal niet van belang. Deze vondst is bijzonder omdat het de eerste gouden munten uit deze periode betreft die voor zover bekend ooit in deze contreien gevonden zijn. De munten komen ook uit verschillende landen: Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dat maakt het extra bijzonder.” Voor zover nu bekend, is de oudste munt in 1498 geslagen en er zijn twee munten van 1499 in Horst aan de Maas gevonden. Er zitten ook twee Ecu’s d’or à la couronne van Karel VII bij en een Goudgulden van Gelre uit de periode tussen 1492 en 1538.” Heeren: „Maar het onderzoek naar deze schat is nog niet helemaal afgerond.”

Wel is duidelijk dat de oorspronkelijke eigenaar van het geld waarschijnlijk zijn hele hebben en houden in de Horster bodem heeft begraven. Heeren: „Zo’n enorm kapitaal verstop je om het later weer op te halen. Het kan zijn dat de munten ooit in een beurs hebben gezeten. Maar die is niet meer teruggevonden. Door de eeuwen heen kan zo’n beurs ook vergaan. We weten het niet. Datzelfde geldt voor de reden van de eigenaar om het geld te begraven. Misschien was het eind vijftiende, begin zestiende eeuw onrustig in dit gebied. Of misschien moest de persoon in kwestie ergens voor vluchten? Waarom heeft hij zijn geld nooit meer opgehaald? Het blijft een mysterie.”

Bron

Over Metaaldetectie Benelux