Goede zoekgrond vinden

Zoeken naar mooie objecten is een onderdeel van de hobby, naast determinatie en het vinden van goede plekken om te zoeken, want waar begin je? Een van onze zoekers is altijd succesvol met het zoeken en vooral vinden van goede weilanden en akkers, wij bedanken Fabian voor alle tijd en energie die hij in onderstaande uitleg heeft gestoken!

In dit artikel probeer ik kort uit de doeken te doen wat de zoektocht naar potentiële voor mij inhoud. 

De veel gehoorden vragen zijn: 

  • Waar mag ik zoeken
  • Waar vind ik oude munten en voorwerpen
  • Wat zijn nu de beste plekken om te zoeken?

Als je nog niet veel ervaring hebt met zoeken, wanneer je dus nog nooit in ‘t wild met een metaaldetector rondgelopen hebt, dan kunnen dit nog best lastige vragen zijn.

Eerst dus maar even een lijstje maken met zoekplaatsen die eventueel in aanmerking gaan komen. Iedere zoeker heeft op een gegeven moment zijn eigen voorkeur. Maar hieronder de meest voorkomende:

  • Parken (vindplaats voor munten)
  • Geploegde akkers (meest bezochte zoekplek)
  • Bossen (vaak militaria te vinden)
  • Stort (terrein met oude grond uit de stad)
  • Festival terreinen (vindplaats voor modern geld, bierdoppen en tentharingen)
  • Duinen (meestal niet toegestaan, natuurgebied en ligt vaak nog vol met explosieven e.d.)
  • Strand (Euro’s , smartphones en sieraden)
  • Rondom zwemplaatsen in gras of bos
  • Zwemplaatsen in het water 
  • Campings
  • Speeltuinen en zandbakken

Controleer altijd of je ergens mag zoeken, dat kan via het APV van de gemeente en via piepkaart. Let wel, natura2000 gebieden, grond van natuurmonumenten, staatsbosbeheer ed staat niet op de piepkaart maar hier ben je niet welkom als detectorist!

We gaan in dit geval voor een akker. Eenmaal een locatie gevonden doe ik allereerst een snelle check via: www.topotijdreis.nl meer uitleg over TopoTijdreid vind je hier.

Dit om te bepalen hoelang het gebied/regio eventueel al bestaat. We willen natuurlijk voorkomen dat we van alles gaan raadplegen en het gebied/regio blijkt in 1900 nog water te zijn geweest . In dit voorbeeld neem ik een gebied in mijn eigen woonplaats.

Dan scrollen we terug in de tijd, de meeste kaarten zijn vanaf 1850 redelijk gedetailleerd.

Yesss! Onze locatie is zo te zien in 1850 al landbouwgrond/weiland. Voor sommige onder ons is dit genoeg om opzoek te gaan naar de betreffende grondeigenaar en te starten met piepen.

Wil je wat meer historische informatie over het gebied/regio of weten welke grondlagen er zijn en wat je eventueel qua vondsten kan verwachten. (hoe ouder de grond hoe meer kans op oudere vondsten). Dan gaan we nog een stapje verder. Dit doe ik door middel van Cultuur Historische waarden kaarten. De meeste gemeenten hebben er 1 en je kan de gehele lijst hier downloaden. In het geval van onze locatie worden we doorwezen naar www.arcgis.com.

Hierbij selecteer ik voor de voor mij op dit moment belangrijkste informatie punten.(zie foto) Maar probeer ook eens de andere functies van de kaart. Er valt een hoop info in terug te vinden.

Ons gebied zie je hierboven

Het volgende wat ik zelf fijn vind werken is de satelliet achtergrond. Er zijn ook nog een aantal andere te selecteren dus maak hierbij gebruik van je eigen voorkeur. Na de geselecteerde voorkeuren aangegeven te hebben is het tijd voor de info. Wat levert het ons op!

Het eerste wat we kunnen selecteren is de aan het perceel grenzende weg. Deze is van oudsher een verbindingsweg geweest dit geeft voor mij aan dat het gebied al enige tijd waarschijnlijk bewerkt wordt. Het wordt voor mij steeds interessanter!

Ik selecteer nog wat om liggende gebieden:

Hier uit leer ik dat het aangrenzende landgoed al van voor 1500 dateert. Nu is mijn interesse zeker gewekt .In het menu ga ik de vervolg stappen bekijken. We gaan op de kaart naar het kopje Archeologie en selecteren hier de verwachtingskaart, de modus geeft namelijk ook diep gedolven en omgespoten gronden weer. Zodra daar namelijk spraken van is neemt de kans op interessante oude vondsten met 90% af .Gelukkig is het voor ons niet het geval. Ik ga eens kijken wat de kaart ons vertelt.

Ons gebied blijkt op de oevers van de oude rijn te liggen, met oude zandgronden en de verwachting is hoog vanaf de ijzertijd .Voor mij een goede reden om met mijn md op pad te gaan daar. Voor zover Arcgis/Culturele waardekaart.

Wat ook interessant is om te bekijken is www.oldmapsonline.org. (Extra uitleg hier) Hierbij selecteren we weer ons doel gebied en bekijken de beschikbare kaarten.ik vind er een met de tekst:

‘Landkaart van de oude uytwateringen des Ryns ter wederzyde van ‘t Hof van Agrippina, of het t’hans genaamde Huys te Britte: de vuurboet van keyzer Caligula mitsgaders de afbeelding der in het zelfve gevondene zeldsaamheden’.

Het blijkt een kaart te zijn van de vroegere uiterwaarden van de Rijn en de Romeinse vesting die daar eventueel gestaan heeft. Het is een kopie uit 1720 maar toch.

En voordeel van deze site is dat je kaarten kan gebruiken als overlay. En dat toont ons het volgende:

Onze locatie behoorde dus tot de Limeszone het romeinse grens gebied. Sommige zoekers zullen hier zeer enthousiast van raken.

De site beschikt over vele oude kaarten uit zeer diverse tijdsperiodes en is leuk om zo je doel gebied te onderzoeken, zodat je opzoek kan gaan naar vondsten uit je gewenste tijdsperiode.

Een andere site die ik graag gebruik om een eventuele locatie mee te onderzoeken is HisGis dit is een vrij makkelijke en snelle methode. Hisgis is eigenlijk het Napoleontisch kadaster uit 1832. Door HisGIS, het Historisch Geografisch Informatiesysteem, komt de informatie van het oudste kadaster beschikbaar in GIS. Hiermee wordt historische Big Data over de eigenaars, de waarde en het gebruik van meer dan 200.000 percelen uit de jaren 1812-1832 toegankelijk. Dit systeem kan door iedereen via het internet op www.hisgis.nl worden geraadpleegd.

Het resultaat kan daarbij gelegd worden over alle mogelijke andere datasets en kaarten, zoals luchtfoto’s, hoogtebestanden, archeologische waardebepalingen en oude topografische en landsmeetkaarten. Daardoor zijn op microniveau vergelijkingen mogelijk tussen vroegere en huidige situaties. Dat levert onschatbare informatie en inzichten op voor archeologen, historisch ecologen, landschapsspecialisten, historici van velerlei soort, erfgoedbeheerders en vele anderen.Hierbij gebruiken we wederom dezelfde locatie, instellingen die ik gebruik zijn te zien op de afbeelding.

De gebruikte instellingen bij HISGIS

De informatie die ik uit bovenstaande foto kan halen is dat onze locatie in 1832 reeds landbouwgrond was (dus vaak bemest door stadsafval uit die tijd). Ook in dit systeem kan je spelen met de instelingen en achtergronden eentje die ik ook zelf ook vaak gebruik is de hoogtekaart waarop je soms enkele afwijkingen terug kan vinden die je op een normaal beeld niet ziet. Denk aan greppels, terpen en de loop van de oude perceelsgrenzen etc.

Wat voor mij ook een doorslag kan geven om ergens wel of niet te gaan zoeken is de grond kwaliteit. Zandgrond levert vaak wat mooiere kwaliteit vondsten op dan klei gemixt met zwavel of zelfs zware zwavel. Mijn ervaring met zwaar zwavel houdende grond is zonde van het scheppen zeker met oudere objecten. www.boerenbunder.nl werkt als volgt, selecteer het perceel waar je benieuwd naar ben en dan de grondsoort.

Wat sommigen, waaronder ik, ook belangrijk vinden is de historie van de laatste jaren. Boer en bunder ondersteund hier maar 2 jaar van (in de gratis versie). Een vergelijkbare app is perceelwijzer die is te vinden in Android appstore.

Deze app is zeker voor de mensen die in Brabant zoeken interessant hij biedt daar op meerdere vlakken ondersteuning zoals maaimomenten, beregening  en evt aannemer. (makkelijk om de grondeigenaar te achterhalen). Hij bied wel landelijk gewassen geschiedenis aan, dat is ook wat ik er interessant aan vind en te gebruiken in mijn regio.

Dan tot slot, juiste grond gevonden en hoe nu verder:

Wat de meeste onder ons nog wel eens het lastigste van de hobby vinden is toestemming vragen aan de grondeigenaar/ het achter halen van de grond eigenaar. Dit kan vrij eenvoudig alleen dan moet er even in de buidel getast worden. Via de site www.perceelloep.nl haal je voor nog geen 6 euro een eigendomsrapport. 

De methode die ik meestal gebruik is wat goedkoper(benzine niet meegerekend) en minsten zo effectief. Rij naar de dichtstbijzijnde boerderij/woning bel aan stel je netjes en vriendelijk voor en vraag naar de eigenaar van de omliggende gebieden.

Mocht je de eigenaar treffen leg dan kort en bondig uit wat je bedoelingen zijn. Meestal is het geen probleem. Zeker niet als je een leuk presentje meeneemt. Ik doe het meestal doormiddel van een flesje wijn. Toon interesse in zijn vak, ze vertellen er graag vol trots over. Mocht het gesprek lekker lopen vraag dan even door naar de historie, de meeste boeren doen het al langer en de omliggende gebieden zijn vaak ook al wat tijden in de familie. Ze weten dikwils nog wel wat zaken die niet altijd op internet vermeld staan!

Heel veel succes met je digitale speurtocht naar nieuwe grond en toestemmingen!

Heb je vragen of tips? Laat ze hieronder achter in de reacties!

Over Metaaldetectie Benelux