Een van de grootste troeven van een detectorist is de pinpointer. Dit handige apparaatje helpt om de exacte plek te vinden waar het gevonden object ligt nadat je deze hebt ontdekt met een metaaldetector. Deze compacte metaaldetectoren zijn verkrijgbaar in twee vormen en helpen je om het graven en de eventuele frustratie van langdurig speuren in de grond te verminderen. Maar wat is een pinpointer precies en hoe gebruik je een pinpointer? Wij leggen het je uit.
WAT IS EEN PINPOINTER
Een losse pinpointer is eigenlijk een metaaldetector in het klein. Het apparaat is handig mee te nemen en wordt vaak geleverd inclusief hoes waar je hem in kunt doen en aan je riem kunt hangen. Tevens zijn er kabeltjes te koop waarmee je het metaal detectie apparaat aan bijvoorbeeld je riem of broek kunt bevestigen om hem niet te verliezen.
Dit metaaldetectie gereedschap is klein en past in de hand. Het uiteinde van de punt bevat een metaaldetectorspoel (coil) in het klein. Wanneer de punt van het apparaat in de buurt komt van een metaal, dan geeft hij een waarschuwing. Dit kan zijn in de vorm van een geluid, maar ook door vibratie waarbij de pinpointer trilt. Normaal gesproken gebruik je een pin pointer wanneer je een gat hebt gegraven en op zoek gaat naar het voorwerp en niet je metaaldetector wilt pakken om kijken waar het object precies ligt. Heb je geen losse pinpointer, dan kun je een handje vol grond langs de zoekschijf van de metaaldetector halen. Geeft de metaal detector een signaal, dan weet je dat het object aanwezig is.
Heb je een gat gegraven, maar kun je het voorwerp niet vinden of wil je geen tijd verspillen met zoeken? Plaats dan het uiteinde van de pinpointer in het gat en beweeg deze heen en weer. Aan het signaal hoor je of je dichtbij het voorwerp zit of niet. Komt de kleine metaaldetector dichter bij het metaal, dan trilt het apparaat meer en/of geeft een een hoger piepgeluid. Bij diverse metaaldetectors wordt standaard een pinpointer als metaaldetector accessoire meegeleverd om het zoekwerk te vereenvoudingen.
1 reactie
Pingback: Ik ben een starter, welke metaaldetector moet ik aanschaffen? - Metaaldetectie Benelux