Ik ben niet gelovig, maar bestaat toeval? – Michel Faber

‘Een bijzondere vondst op het moment dat mijn eerste klein kind werd geboren’

Het verhaal van

Mijn naam is Michel Faber (52) en ik woon samen met mijn vrouw Linda en twee thuiswonende kinderen in het mooie Wognum (Noord-Holland). Ik ben geboren in de kaasstad Alkmaar, maar al vroeg verhuisde ik naar het Pelmolenpad in Hoorn. Naast de drukte van het gezinsleven, mijn hobby ben ik ook nog werkzaam in een olieperserij in de regio.

Mijn interesse in het verleden is als kind begonnen

Als kind liep ik altijd al met mijn neus naar de grond gericht. Ik vond altijd wat; potscherven, pijpenkopjes, muntjes en natuurlijk mooie stenen. In de periode op het Pelmolenpad was de wijk de Grote Waal in Hoorn nog grotendeels in aanbouw, dus overal kwam je dingen van vroeger tegen. Ik denk dat mijn interesse in het verleden toen is begonnen.

Rond mijn 20e begon ik met metaaldetectie. Ik kocht toen een White`s. Qua leeftijd begon ik dus vrij laat met de hobby. Ik had het eerder gewoon veel te druk met uitgaan en andere tiener dingen. Helaas heb ik die White`s niet meer, ook kan ik het type niet meer vinden. Het was in ieder geval, en zeker in vergelijking met de metaaldetectors van tegenwoordig, een grote zware analoge kast met drie draaiknoppen erop.

Mijn detector en ik

Op dit moment loop ik alleen met de Nokta Makro Simplex+. Deze doet naar mijn mening in grote lijnen hetzelfde als de meeste duurdere detectors (het is mijn mening, ik zeg dit er even bij voordat ik de hele gemeenschap over mij heen krijg). Voor wat ik zoek en de tijd die ik er mee loop, vind ik het een prima machine, oplaadbaar, waterdicht en redelijk eenvoudig. Wel heb ik de onder steel vervangen voor een carbon en een langere boven steel in verband met mijn lengte. Misschien dat ik in de toekomst toch naar een multi frequentie machine overstap, maar dat is nog even afwachten.

Mede beheerder zijn is een leuke afwisseling om toch lekker met je hobby bezig te zijn

De groep Metaaldetectorvondsten is niet van mij. De oprichter van de groep is Patrick Pijlman. Hij zocht naar een medebeheerder in verband met te weinig tijd en aangezien ik onregelmatige diensten draai, heb ik te weinig tijd om veel met mijn metaaldetector op pad te gaan. Daarnaast wil ik mijn aandacht en energie eerlijk verdelen over mijn gezin, werk en hobby. Om deze reden is (mede)beheerder zijn een mooie manier om, ondanks dat ik niet zoveel zelf kan zoeken toch lekker met mijn hobby bezig te zijn. Vooral het helpen determineren en het geven van tips vind ik leuk om te doen. Natuurlijk vind ik het ook prachtig om alle vondsten uit de Nederlandse bodem voorbij te zien komen.

Ben ik een vreemde eend in de bijt?

Als ik op pad ga, maakt het mij in de basis niet zoveel uit wat ik vind, alhoewel ik een knappe VOC duit graag nog eens wil vinden. Dit mede omdat ik bijna alles over deze periode heb gelezen en ondanks dat het een beladen stuk geschiedenis is voel ik mezelf, omdat ik uit Hoorn kom, toch een beetje verbonden met periode.

Misschien ben ik een vreemde eend in de bijt, maar als ik op pad ga bereid ik me eigenlijk nooit voor of doe onderzoek naar een locatie. Ik ga gewoon en zie wel. Wel informeer ik soms bij de oudere bewoners van Wognum of ze beginnen spontaan te vertellen als ik in Wognum zelf zoek.

Op pad gaan met de metaaldetector doe ik vaak alleen. Door mijn werk is de tijd lastig in te delen, maar als de tijd dat toe liet ben ik weleens met meerdere op stap geweest. Daarnaast ligt m’n metaaldetector vaak achter in de auto en dan wil ik na mijn werk nog wel eens een paar uurtjes pakken. In de toekomst wil ik toch wel wat meer met anderen zoeken.

Mijn vondsten

Mijn allereerste vondst was een brakke munt. De randschrift was redelijk leesbaar, maar dat was nog voor er internet bestond. Helaas is deze munt later zoekgeraakt. Hierdoor heb ik helaas nooit kunnen achterhalen wat het was.

Als we het over mooiste vondsten hebben, zullen veel hobbyisten het over hun gouden en zilveren vondsten hebben. In dat geval ben ik misschien een rare, want mijn mooiste vondst is een Franse rekenpenning uit de late Middeleeuwen die ik in Wognom gevonden heb.

Ik zit wel eens te mijmeren van wie heeft deze penning allemaal in zijn of haar handen gehad en hoe komt hij in Wognum en dan nog wel uit de middeleeuwen! Voor mij dus een hele speciale vondst, daar kan ik héél enthousiast van worden.

Een van mijn andere favoriete vondsten is niet per definitie heel mooi, maar deze is voor mij wel heel speciaal. Vorig jaar is mijn eerste kleinkind geboren, omdat de bevalling op zich liet wachten ben ik even op een stukje grond in Wognum, waar ik toestemming had, gaan zoeken. Op een gegeven moment werd ik gebeld dat ik een klein dochter had. Het meest bizarre was dat ik ongeveer tien minuten voordat ik gebeld werd, ik een heiligenhanger met een Maria er op had gevonden. Nu ben ik niet gelovig, maar dat was wel frappant. Inmiddels hangt het hangertje geconserveerd in een mooi 3D-lijstje op haar slaapkamer.

Naast alles wat ik al gevonden heb, heb ik (net als de meeste detectoristen) een lijstje met vondsten die ik nog graag zou willen vinden. Zoals eerder aangegeven, zou ik een knappe VOC duit nog graag aan mijn collectie toe willen voegen. Ook staat een Romeinse munt hoog op mijn lijstje, maar daar heb hier in Noord-Holland weinig kans op.

Mijn tips aan andere hobbyisten

In metaaldetectieland lijkt er soms wel een competitie aan de gang over de mooiste vondsten en de duurste detectors. Wat ik heel belangrijk vind is het plezier! Geniet ervan, kijk om je heen, pak je momenten in de natuur. Doe vooral je ding op de manier die jij wilt met respect voor elkaar én de natuur, zeker in deze beroerde tijden!

Geniet!!!

Houd je om de hobby in stand te houden aan de ‘gouden’ regels van metaaldetectie:

  • Zoek nooit zonder permissie;
  • Maak je gaten netjes dicht;
  • Afval en oud ijzer neem je mee;
  • Meldt historische vondsten bij PAN;
  • Explosieven meld je bij de politie;
  • Geniet van deze fantastische hobby!

Over MDB