In gesprek met de man achter The Toy Soldier Metaaldetectie

In gesprek met de man achter The Toy Soldier Metaaldetectie
´Dingen die je (misschien) nog niet wist over Ruud Klijn’

“The Toy Soldier; wie is toch die man?”

NaamRuud Klijn
Geboren1977
GetrouwdJa, met Wilma
KinderenJa, een zoon (Daniël)

Veel mensen kennen mij als de Toy Soldier van de Toy Soldier Metaaldetectie Youtube filmpjes. Naast de metaaldetectie zit ook graag met een hengel langs de waterkant. Ik besteed veel tijd aan mijn hobby`s, maar een hobby is een hobby en hier kan ik niet van leven. Om deze reden heb ik ook gewoon nog een baan. In het dagelijks leven ben namelijk crematorium medewerker en verzorg ik tijdens een uitvaart het audiovisuele gedeelte.

“Van bijnaam tot een soort merk”

In mijn vroege jeugd, ben ik al besmet geraakt met metaaldetectie. Na een pauze heb ik ongeveer 20 jaar geleden de hobby weer opgepakt en ben ik steeds meer en vaker gaan zoeken. Doordat ik tijdens het zoeken altijd wel iets van tinnen speelgoed (bijvoorbeeld een tinnen soldaatje) vond, kreeg ik al snel de bijnaam ‘The Toy Soldier’.

Naast een Facebook pagina met inmiddels meer dan 3500 leden, heb ik ook een Youtube kanaal. Het Youtube kanaal ‘The Toy Soldier Metaaldetectie’ begon eigenlijk als grapje, maar deze is inmiddels uitgegroeid tot een kanaal met meer dan 10.000 abonnees. Beide kanalen heb ik bij aanvang opgezet vanuit de passie voor mijn hobby met als hoofddoel: zoveel mogelijk over de hobby laten zien. Om deze reden bestaan mijn berichten vaak uit het delen van informatie en ervaringen, nieuwe ontwikkelingen binnen de hobby en tips en tricks. Daarnaast probeer ik via deze Social Media kanalen zoekers samen te brengen, zodat we elkaar (verder) kunnen helpen.

“Een goede voorbereiding is het halve werk”

Iedereen heeft op een gegeven moment zijn eigen favoriete geschiedenis periode. Zo zoek ik graag naar objecten uit de periode van 1600 tot 1800. Dit omdat het een mooie en ontwikkelingsrijke periode is. Maar vondsten uit eerdere of latere periode kan ik ook zeker waarderen. Om een beetje gericht te kunnen zoeken, ga ik vooraf op zoek naar plekken waar toemaakdek (aangevoerde stadsvuil) is aangebracht uit de grote steden. In het aangevoerde stadsafval is de kans dat je objecten uit mijn favoriete periode vindt groter. Ook al heb ik behoorlijk wat ervaring, ook ik zit er nog wel eens naast.

Veel mensen hebben geen keuze uit verschillende metaaldetectors. Die luxe heb ik in de loop van de jaren wel opgebouwd. Door de mogelijkheid om te kiezen, pas ik mijn detector zo veel mogelijk aan de locatie aan. Elke detector heeft dezelfde basis, maar ook een eigen en specifiek karakter. Door dit specifieke karakter is de ene detector soms meer geschikt voor de ene locatie en situatie dan de ander. Doordat ik kan kiezen tussen verschillende metaaldetectors, hoort de keuze voor de juiste detector ook bij mijn voorbereiding.

Naast de materiële voorbereiding maak ik vooraf ook een bewuste keuze om met een groep of toch even alleen te gaan zoeken. Ik ben van nature een gezelligheidsmens en ben daarom graag onder de mensen, maar zoals ieder ander heb ik ook wel eens even tijd voor mijzelf nodig en even je hoofd leegmaken doe je toch het beste alleen. Wanneer ik met een groep ga zoeken doe ik dat vaak met een vast en beperkt zoekgezelschap. Ik krijg namelijk zo veel vragen van mensen die een keer met mij mee willen of mijn locaties willen weten, maar hier kan ik helaas niet aan voldoen. Om deze reden heb ik er voor gekozen om mijn zoekgezelschap beperkt te houden.

“Na jaren nog altijd blij met alles wat ik vind”

Mijn eerste vondst was een duit van de stad Utrecht en als je aan mij vraagt wat is het mooiste wat je tot nu toe hebt gevonden, ligt dat een beetje aan mijn stemming.

Maar de beruchte gouden broche uit 1800 is wel een topper. Natuurlijk vind ik ook minder mooie dingen, maar ook deze vondst heeft een eigen verhaal.

Zo vond ik een loden pelgrims plak met een wat onduidelijke afbeelding die op het eerste gezicht niet zo mooi was. Deze vondst is desondanks wel waardevol. Deze loden plek heeft als beschermer voor waarschijnlijk een pelgrim een hele reis afgelegd, wie weet waar deze allemaal geweest is en met welke reden deze verloren of daar gekomen is. Hoe bijzonder is het met deze gedachten dat ik deze loden pelgrims plak na honderden jaren weer boven de grond heb gehaald.

Ondanks dat ik overal blij mee ben en al heel veel gevonden heb, heb ik (net als iedere hobbyist) ook gewoon een wensenlijst. Zo zou ik bijvoorbeeld heel graag een scheepjesschelling willen vinden. Deze is niet direct of heel bijzonder, maar na jaren zoeken heb ik deze nog nooit zelf gevonden.

“Een afsluitende boodschap van Ruud”

Wat je ook vindt, doe je eigen ding, geniet van de hobby en de tijd die je buiten bent. Maar bovenal, laat je niet gek maken door de mensen om je heen.

Over Tjomme Wiersma

Tjomme is een van de vaste zoekers van Metaaldetectie Benelux, samen met Ronald en Jochem is hij ook beheerder van de Facebook pagina.