Kleipijpen

Vanaf het begin van de 17e Eeuw tot in het begin van de 20e Eeuw zijn er in Nederland kleipijpen gerookt.

Omdat het zo’n breekbaar product was kunnen wij de kleipijp wel zien als een wegwerpartikel uit vorige eeuwen. Als je geluk hebt kun je ze op allerlei plaatsen vinden, bijvoorbeeld op geploegde akkers, bagger uit sloten, voor nieuwbouw rijp gemaakte terreinen, oude beerputten, opgebrachte aarde voor geluidswallen, kortom daar waar gegraven wordt moet je de ogen openhouden.

Kleipijpen zijn gemaakt in verschillende steden waarvan Gouda de belangrijkste was, maar ook in plaatsen als Gorinchem, Schoonhoven en Utrecht zijn grote hoeveelheden pijpen gemaakt.

Kleipijpen verzamelen is een leuke hobby omdat er onderzoek gedaan kan worden. Aan de hand van merkjes kun je achterhalen wie de pijpenmaker is geweest of als er een voorstelling op de pijpenkop staat kun je uitzoeken wat de betekenis daarvan is. Verder is het een kunst om de pijpenkop juist te dateren: wanneer hij gemaakt is en in welke plaats hij gemaakt is.

Maar waar begin je met de determinatie van de kleipijp of pijpenkop? We hebben een handige website gevonden met een goede determinatie functie, natuurlijk delen we die met je!

Deze site is gemaakt door Aad Kleijweg, zodat een ieder van de schoonheid van het wegwerpartikel uit de vorige eeuwen kan genieten!

Over Metaaldetectie Benelux