Wat houdt magneetvissen in?
Zoals de titel al doet vermoeden; magneet-vissen is met een sterke magneet aan een touw objecten van de bodem van bijvoorbeeld slootje vissen. Een leuke activiteit die je met het hele gezin kan doen. Je bent lekker buiten, in de natuur en je draagt een steentje bij om de wateren bij jou in de buurt of ergens in Nederland een beetje schoner te maken.
Magneetvissen is voor iedere laag van de bevolking en je leeftijd doet er eigenlijk niet toe. Wel zitten er qua veiligheid hier en daar wat haken en ogen aan, maar over de veiligheidsaspecten wordt laten meer vertelt.
Hoe werkt magneetvissen?
Magneetvissen heeft veel overeenkomsten met andere manieren van vissen, alleen met een heel ander doel. Bij het magneetvissen gooi je een sterke magneet aan een touw het water in en deze trek je langzaam weer terug naar de kant. Tijdens het terugtrekken blijven er allerlei objecten aan de magneet hangen. Natuurlijk hoop je dat er onderweg wat leuks aan blijft hangen. Wat aan de magneet blijft hangen is heel divers, van fietsen, winkelwagentjes en oud ijzer tot huisraad, oude kluizen en objecten uit de oorlog. Wat je tegenkomt is voor een groot deel afhankelijk van de locatie die je kiest en het soort magneet waar je mee gaat vissen. De keuze van de locatie beïnvloed namelijk voor een groot deel wat je mogelijk gaat vinden. Om deze reden is het van belang dat je voor jezelf een idee hebt van wat je graag zou willen vinden.
Voor oude objecten, kan je oude kaarten nalopen en analyseren. Kijk dan bij voorkeur naar wat er langs of bij het water heeft gestaan of waarvoor het water is gebruikt. Dit soort kaarten zijn online te vinden op onze website: www.metaaldetectiebenelux.nl.
Zoek je liever naar nieuwere objecten, dan kan je in principe bij jou thuis om de hoek beginnen. Begin bijvoorbeeld bij het dichtstbijzijnde bruggetje in het dorp of in de stad en laat je verrassen!
Wil je muntjes of misschien wel een kluis vinden, dan moet je naast veel geluk hebben ook de juiste locatie kiezen. Vaak heb je in een water van het centrum van een dorp of stad de meeste kans, maar garantie heb je nooit. Verwacht, zeker in het begin, niet al te veel. Zelfs de meest ervaren magneetvissers, vinden over het algemeen veel oud ijzer en rommel. De beste remedie om iets leuks te (gaan) vinden is: GEEF NOOIT OP! Hoe meer je gaat magneetvissen, hoe groter de kans is dat je leuke dingen gaat vinden.
Om teleurstellingen te voorkomen, even een tip. Het zoeken langs stranden heeft weinig zijn. Wil je graag mooie sieraden vinden? Helaas, de kans dat je losse sieraden vind is klein. Veel sieraden zijn namelijk niet magnetisch en blijven dus niet aan de magneet hangen.
Wat heb je nodig?
In principe heb je voor magneetvissen niets meer dan een touw, een magneet en een paar (tuin) handschoenen nodig. Hieronder per onderdeel een specifiekere uitleg:
Het touw
Het soort touw hangt af van het type magneet dat je kiest. Hoe zwaarder de magneet, hoe sterker het touw moet zijn. De lengte van het touw moet tussen de 15 en de 25 meter zijn. De lengte van het touw is een beetje afhankelijk van hoe sterk je bent. Hoe sterker je bent, hoe verder je kunt gooien. Als je verder kan gooien, moet je dus meer meters touw hebben.
De magneet
Magneten zijn er in alle soorten, maten en sterkten, maar niet iedere magneet is geschikt voor iedereen (zeker niet voor kinderen).
De potmagneet is een van de meest eenvoudige magneten. Dit type magneet is alleen aan de onderkant magnetisch. Met dit type magneet heb je een trekgewicht tussen de 110 en de 650 kilogram. Dit lijkt heel wat, maar dat is in de meest optimale omstandigheden (geen roest, algen aanslag of gladde oppervlaktes).
De dubbele magneet is aan tweezijde magnetisch en heeft een trekgewicht van 500 kilogram totaal. Dit betekent 250 kilogram trekgewicht per magnetisch oppervlak.
De allround magneet is de meest geavanceerde magneet en trekt rondom de magneet objecten aan. Dit type magneet begint bij 280 kilogram (4 x 70 kilogram) en is ideaal voor kinderen. Met een aantal tussenstappen kom je uit bij een van de, zo niet DE zwaarste magneet die er op dit moment te krijgen is The Barbarian. Deze magneet heeft verdeeld over vier vlakken een trekgewicht van 1600 kilogram. Dit maakt deze magneet echt een zware jongen (ook in soortelijk gewicht) en geen kinderspel!
- Voor het beste resultaat wordt er vaak voor de allround magneet gekozen.
Magneetbeschermkappen
Goedkoop kan bij magneetvissen ook duurkoop zijn. Voor veel goedkope magneten zijn er geen beschermkappen te verkrijgen. Magneetvissen zonder beschermkap is funest voor je magneet. Voor de wat duurdere en betere magneten zijn er beschermkappen te koop. Deze beschermkap is niet voor de veiligheid, maar verlengt de levensduur van je magneet aanzienlijk.
Prikstok (optioneel)
Er zijn voor het magneetvissen ook prikstokken verkrijgbaar. Een prikstok is een stok van ongeveer drie meter met aan een van de uiteinde een magneet naar keuze. Een prikstok wordt vaak gebruikt door hobbyisten die graag het water in gaan om de bodem af te zoeken.
Dreghaak (optioneel, maar wel een aanrader)
Een dreghaak is zeker een aanrader om erbij te hebben. Deze haak kan je ter ondersteuning bij het naar binnenhalen van bijvoorbeeld een fiets gebruiken. Een dreghaak is niet magnetisch en kan om deze reden ook gecombineerd worden met de magneet. Natuurlijk kan je ook de dreghaak los aan een touw gebruiken.
Veiligheid voor alles!
Zoals eerder aangegeven is magneetvissen een leuke activiteit om met het hele gezin te doen, maar deze activiteit kan ook gevaarlijk zijn. Om te beginnen sta je bij het magneetvissen altijd langs water, zorg er voor dat iedereen die mee gaat in het bezit is van voldoende zwemdiploma`s en/ of zwemvaardigheden. Gaan er kinderen zonder zwemdiploma mee, tref dan voor je richting het water gaat altijd de nodige voorzorgsmaatregelen! Analyseer de waterkant en plekken waar je eventueel en makkelijk het water in en/of uit kunt.
Laat kinderen ook nooit alleen magneetvissen of alleen op pad gaan om deze activiteit te gaan doen. Ondanks dat een magneet zwaar is, is de kans dat een magneet in het water of aan een brugreling vast komt te zitten zeker aanwezig. Ook vinden magneten die bij elkaar in de buurt zijn elkaar vrij snel. Afhankelijk van de kracht van de magneet kunnen de kinderen ook naar elkaar toe worden getrokken, waardoor er vervelende situaties, schades en letsels (zoals vingers tussen de magneet en een ander object) kunnen ontstaan. Assistentie en ingrijpen door een volwassene is dan noodzakelijk.
Los van bovenstaande, weet je nooit wat je met de magneet naar boven haalt. IJzeren objecten zijn vaak scherp, om deze reden is het ook aan te raden om (tuin) handschoenen tijdens het magneetvissen te dragen. Desondanks beschermen de handschoenen niet tegen alle scherpe objecten. Maar de belangrijkste reden dat kinderen altijd onder begeleiding van een volwassene moeten magneetvissen, is de kans op explosieven of andere objecten die binnen de wet wapen en munitie vallen. Op zo`n moment moet je echt weten wat je doet, moet doen en belangrijker nog, wat je vooral niet moet doen. Verkeerd handelen, kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Om deze reden een korte instructie:
Stap 1: herkennen van een explosief. Hierover is online veel te vinden, maar kijk ook eens op deze pagina van Metaaldetectie Benelux.
Stap 2: bel de politie. Vanuit de politie komt meestal de TEV als eerste. Dit is een agent die meer dan gemiddeld kennis heeft genomen (deze heeft een korte opleiding bij de E.O.D. gedaan) van explosieven. Afhankelijk van hun oordeel wordt de E.O.D. ingeschakeld.
Stap 3: haal het explosief of discutabel object NOOIT van je magneet af, maar maak er een foto van en hang hem, wachtend op verdere instructie, voorzichtig terug in het water.
Vind je bijvoorbeeld een (vuur)wapen, hang deze dan ook altijd terug in het water en volg bovenstaande stappen. Ondanks dat het object misschien al een (langere) periode in het water ligt, er kunnen altijd nog sporen op zitten die de recherche in een lopende zaak of (cold) case kan gebruiken. Jouw DNA moet dan hier geen verwarring in brengen.
Heb je veel rommel gevonden? Ruim het dan wel netjes op, neem het mee voor de oud ijzer handelaar of meld het bij de gemeente via bijvoorbeeld de Buiten Beter App. Gooi je gevonden rommel nooit terug, want je had het water (de leefomgeving van vissen en watervogels) juist weer een beetje schoner gemaakt. Alleen zo behoud je de win, win situatie voor mens en natuur.