Massaal op pad met metaaldetector: drukke tijd voor EOD

Sinds de coronacrisis gaan er meer mensen als hobby op pad met een metaaldetector. Dat leidt tot een forse stijging in het aantal meldingen bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Maar mag je eigenlijk zomaar met een metaaldetector de grond afspeuren?

Het is druk bij de EOD. Normaal krijgt de dienst per week zo’n dertig meldingen van aangetroffen bommen en granaten. Afgelopen week waren dat er maar liefst 86. “We kunnen de gevolgen van de coronacrisis goed voelen”, vertelt majoor Peter aan Editie NL.

Op zoek in de tuin

Het komt volgens hem doordat mensen thuiszitten en tijd over hebben. “Dan wordt de metaaldetector weer van zolder gehaald. Veel meldingen zijn afkomstig van mensen die in hun tuin aan het speuren zijn.” 

Normaal gebeurt dit ook, maar nu een stuk vaker. “Deze aantallen zijn ongekend voor ons. De meldingen komen vanuit het hele land. Vooral in de omgeving van Arnhem, bijvoorbeeld in Groesbeek, wordt veel munitie gevonden”, vertelt de majoor.

Niet-ontplofte explosieven

De EOD komt in actie bij meldingen van niet-ontplofte explosieven. Dat zijn handgranaten, granaten en vliegtuigbommen. “Elk explosief dat wordt gemeld is weer een gevaar dat weggehaald wordt. Gelukkig heeft mijn team meer tijd, want veel oefeningen zijn geannuleerd.”

Hobbyisten

Naar schatting zijn er in Nederland 3000 tot 7000 metaaldetector-hobbyisten die met enige regelmaat buiten lopen. Op veel openbare plekken is dit toegestaan, maar dit is afhankelijk van de Algemene Plaatselijke Verordening. Op archeologische plekken en op veel plekken van Staatsbosbeheer is het verboden. Ook ligt er een verbod op bepaalde gebieden rondom Nijmegen en Arnhem, omdat daar veel munitie kan liggen uit de Tweede Wereldoorlog.

Verloren voorwerpen

Roy Hutters is een fanatieke hobbyist die graag voor zijn plezier naar metaal speurt. Hij heeft met een paar vrienden de website trouwringverloren.nl opgericht, waar mensen een oproep kunnen plaatsen als ze een metalen voorwerp kwijt zijn. Roy gaat er vervolgens met zijn metaaldetector naar op zoek.

Zorgen

Ook hij merkt dat zijn hobby sinds de coronacrisis populairder is geworden. Hij maakt zich zorgen om de vele metaaldetectoren die op internet te koop zijn en om de jongeren die er roekeloos mee aan de slag gaan.

“Je kunt een metaaldetector heel makkelijk bestellen”, vertelt Roy aan Editie NL. “Maar mensen krijgen te weinig informatie mee. Veel jongeren gaan op pad in bossen en duinen, maar dat is verboden.”

Speurvakantie

Roy gaat ieder weekend op pad met zijn ‘zoekvrienden’. Hij zou binnenkort op vakantie gaan naar Italië om daar te speuren, maar door de coronacrisis blijft hij thuis. De komende twee weken zal hij veel op pad gaan in Nederland.

Wat hij er zo leuk aan vindt? “Je weet bij een piep nooit wat eraan zit en wat je vindt”, legt hij uit. “Je let op de tonen, want daar zit heel veel variatie in. Door mijn ervaring ga ik niet meer in op elke toon, maar weet ik wanneer ik beet heb.”

Vondsten

Roy heeft alle soorten voorwerpen gevonden: Keltisch, Romeins, middeleeuws, modern, goud en zilver. In totaal heeft hij tussen de tien en vijftien granaten. Vorig jaar vond hij in Scheveningen nog een exemplaar van zestig pond. Altijd moet de EOD worden opgeroepen.

Regels

Er gelden regels voor mensen die met een metaaldetector aan de slag te gaan. Zo zijn ze verplicht te melden welke vondsten ze doen en de locaties daarvan. Ook moeten grondeigenaren altijd om toestemming worden gevraagd voordat er op hun land gezocht mag worden. Vondsten die dieper liggen dan dertig centimeter mogen niet opgegraven worden.

Bron

Over Metaaldetectie Benelux