Metaaldetectie Benelux neemt een kijkje over de grens

‘Nadim Ghandour vertelt over het magneetvissen en de metaaldetectie hobby in België’

Even kort voorstellen

“Wel ik ben Nadim, op dit moment ben ik 34 jaar en ik woon in Ternat. Dit is een plaats in Vlaams Brabant (België). Ik werkte tot voor kort bij een autobedrijf, maar zit nu thuis. Naast metaaldetectie en magneetvissen ben ik ook fervent sportschutter en militaria verzamelaar.”

Hoe zit het met magneetvissen en de metaaldetectie hobby in België?

“In België is het makkelijker om met de metaaldetector op pad te gaan, dan met de magneet. Voordat je in België met een metaaldetector op pad mag, heb je een erkenning vanuit ‘Het Onroerend Erfgoed VLAANDEREN’ nodig. Als Nederlander kan je met een VOG ook een Belgische erkenning aanvragen. Wanneer je een erkenning hebt, dan hoe je zoals de kunst van onze hobby het zegt alleen nog maar netjes toestemming te vragen aan de landeigenaar of de gemeente die dat trouwens zeer snel toestaan.

De omgeving van Brussel en Wallonië is een grijze zone en heb je dus geen erkenning nodig, enkel toestemming van de landeigenaar of de gemeente is voldoende.”

“Het magneetvissen is dan weer een heel ander verhaal. In België mag je niet vissen in bevaarbare wateren. In Vlaanderen heb je dan weer die erkenning nodig en toestemming van de eigenaar. Dit zijn veelal de Vlaamse Waterwegen, maar in sommige gevallen knijpen ze een oogje toe en met geluk is er geen eigenaar of is de eigenaar iemand anders dan de Vlaamse Waterwegen (bijvoorbeeld een burger of de gemeente).
De omgeving van Brussel is ook met magneetvissen een grijze zone. Dit omdat er nergens in de wetten of de regels hier iets over is geschreven. Wanneer je in de omgeving van Brussel gaat magneetvissen, dan heb je kans dat de politie of de havenbewaking je weg jaagt maar de andere keer mag je gewoon je ding blijven doen. Het is dus een beetje hoe de pet van de diender staat. In Wallonië doet men absoluut niet moeilijk op het vlak van magneetvissen.”

“Natuurlijk zijn er ook gemeentes die het magneetvissen en het hobbyen met de metaaldetector verbieden. Een groot gebied waar je bijvoorbeeld niet mag zoeken zijn de Belgische Ardennen. Het zoeken in de Ardennen is naast verboden ook nog eens gevaarlijk. In de Tweede Wereldoorlog is hier hevig gevochten. Van deze heftige periode liggen er in dit gebied nog veel (gevaarlijke) resten die op scherp staan.
In andere gemeentes verbieden ze het hoofdzakelijk doordat er in het verleden hobbyisten zijn geweest die al hun rommel lieten slingeren en hun putten niet dicht gooiden.”

 “Daarom mijn vraag aan alle liefhebbers van de hobby; vraag als je in België wil komen zoeken eerst netjes je erkenning aan, wees netjes en beleefd, vraag eerst toestemming aan de landeigenaar of de gemeente, ruim je rommel op en maak je putjes weer dicht. Dit voorkomt dat er nog meer gebieden komen die verboden zijn om onze geweldige hobby uit te voeren.”

Wat neem je altijd mee als je op pad gaat?

“Voor de metaaldetectie hobby loop ik sinds kort met de XPDeus. Dat is zo’n leuk ding en er is veel variatie mee. Kortom; ik heel blij met mijn XPDeus. Als ik ga magneetvissen heb ik altijd twee allround magneten van Vismagneet.com (de Ironmen om te prikken en de Predator voor het gooien) bij mij. Als aanvulling heb ik ook altijd een dreghaak en een kettingtakel.”

Bijzondere vondsten met magneetvissen zijn leuk, maar zijn niet mijn hoofddoel

“Magneetvissen doe ik puur voor ons milieu, want wij als magneetvissers dragen echt een steentje bij als je ziet dat wij in acht maanden tijd al acht ton aan afval uit het water hebben gehaald. Hier zijn al veel mensen ons dankbaar voor. Het vissen en piepen blijft natuurlijk altijd spannend, leuk en een verrassing! Je weet namelijk nooit wat je naar boven haalt.”

“Natuurlijk heb ik ook wel objecten uit de grond en het water gehaald is ik heel mooi vindt. Zo heb ik bijvoorbeeld een authentieke Colt 1911A1 US Army gevonden. Het is echt een prachtig stuk. Via het serienummer heb ik kunnen achterhalen dat deze Colt 1911A1 in 1943 is uitgegeven. Omdat het een exemplaar van de US Army, heb ik ook contact met de States gezocht. Ik hoopte dat ik de geschiedenis kon achterhalen en te weten kon komen van wie deze Colt is geweest, zodat ik hem aan de familie kon doneren. Helaas ben ik hier nog niet achter en heb ik het vuurwapen inmiddels onklaar laten maken en verklaren. Dit is in België verplicht als je het wil behouden.”

Colt 1911A1

“Ondanks dat deze Colt 1911A1 een mooi collectors item is en ik inmiddels een mooie verzameling militaria heb, staan een STG en een Duitse helm redelijk boven aan het lijstje met objecten die graag nog eens zou willen vinden.”

Ook in België hebben we Facebook en Instagram…

“Samen met Dimitri ben ik beheerder van ND Metal Detection Benelux. Op deze Facebook Pagina is iedereen welkom en mag alles gevraagd worden. Wij proberen zo veel mogelijk informatie en tips te geven over het hoe je het beste kunt omgaan met je materiaal en welk materiaal je je kunt gebruiken voor tijdens het zoeken en voor de restauratie/opkuis. Daarnaast gebruiken we Instagram (ndmdetection) om leuke foto`s, video`s en andere informatie te delen.”

Belgische tips voor de startende en/of gevorderde zoeker

“Als je in België met je metaaldetector wilt gaan zoeken, zorg dan eerst dat jij je erkenning rond hebt en je het pasje kan tonen. Vraag om problemen te voorkomen en het niet voor andere te verpesten altijd netjes toestemming aan de eigenaar of beheerder van de grond.

Draag altijd en zeker bij het magneetvissen beschermende kledij dat nat en vies mag worden. Ga je als Hollander de grens over? Vergeet dan vooral je Tetanus vaccinatie niet.”

Over MDB