Metaaldetectie op het strand

Misschien is het je wel eens opgevallen. Terwijl je rustig door de branding loopt of lekker op je handdoek ligt te zonnen loopt er iemand voorbij met een metaaldetector. Misschien denk je er verder niet bij na, maar doe je dat wel dat kan dit ook wel iets voor jou zijn!

Naast dat je lekker buiten op het strand een kleurtje op doet, kun je ook nog eens leuke dingen vinden! Je kansen op succes nemen enorm toe als je je metaaldetector kent en weet wat je doet. In dit artikel lees je meer over metaaldetectie op het strand en hoe je de beste resultaten kunt behalen. Een strand is nog steeds een van de beste vindlocaties.

Waarom een metaaldetector op het strand gebruiken?

Een van de eerste redenen is dat zeezand niet zo verdicht is als gewone grond. Tussen de zanddeeltjes zit aardig wat lucht waardoor de grond poreus wordt. De signalen van een metaaldetector kunnen dus dieper in de grond doordringen. Een andere reden is dat het zoeken en vinden van de vondsten erg eenvoudig is. Je graaft in zacht en los zand namelijk een stuk sneller dan bijvoorbeeld op een akker of een grasveld.

Op deze manier is het mogelijk een veel grotere oppervlakte te bestrijken dan bijvoorbeeld op een akker.  Ook zijn stranden “hot spots”, dat wil zeggen gebieden waar veel mensen het hele jaar door samenkomen op een beperkte ruimte. Dit maakt het eenvoudige om een verloren ring of muntstuk te vinden.

Voor- en nadelen van strand metaaldetectie

Voor de een is het een nadeel en voor de ander een voordeel. Op het strand zul je niet zo gauw oude munten of relikwieën vinden. Wel heb je een grote kans op munten die heden ten dage worden gebruik en op bijvoorbeeld sieraden.

Je zult helaas ook veel treklipjes van blikjes en dopjes aantreffen. Dit is jammer, want deze metalen geven vaak een super goed signaal weer waardoor je denkt dat het een super vondst is. Met de discriminatie of notch functie op je metaaldetector zijn deze veelal uit te schakelen (indien je metaaldetector over deze functie beschikt).

Waar op letten bij metaaldetectie op het strand?

Voordat je naar het strand gaat is het goed om te weten of je metaal detector over een speciaal strand (of beach) programma beschikt. Hiermee stelt het toestel zich al automatisch in op de beste instellingen, al kun je deze naar believen aanpassen. Verder is een grondbalans uitvoeren niet onbelangrijk door de mineralisatie van het zand. Dit is eigenlijk altijd belangrijk, want zo kun je de metaaldetector optimaal inzetten op het terrein waar je wilt zoeken.

Goedkopere metaaldetectors met VLF techniek kunnen soms moeilijker omgaan met zandstranden en dan voornamelijk hoe dichter je bij de zee komt (laagwaterlijn). Je krijgt in nat zand dan vaak valse signalen, wat veroorzaakt wordt door zout water in combinatie met mineralisatie van de grond. Krijg je met je detector veel valse signalen, schroef dan de gevoeligheid (sensitivity) iets terug. Heb je een pulsinductie metaaldetector, dan zal je weinig last hebben van beïnvloeding door zout en zeemineralen.

Op welke stranden moet je zoeken met een metaaldetector?

Het beste kan je bij je in de buurt kijken waar er zich stranden bevinden of in het verleden bevonden. Door middel van het bestuderen van nieuwe en oude landkaarten en/of foto’s kun je een beeld vormen van plekken waar veel mensen samen komen.

Wanneer moet je op het strand zoeken?

Zoeken met een metaaldetector op het strand is natuurlijk erg leuk. Zorg er dan ook voor dat je andere mensen niet stoort en respecteer dus de privéruimte van mensen. Loop bijvoorbeeld niet met je metaaldetector tussen de handdoekjes te zoeken naar een mooie vondst. Goede momenten om te zoeken op het strand is aan het einde van de dag of vroeg in de ochtend. Zoek je het liefst vroeg in de ochtend, dan kan het zijn dat je strandje al leeg getrokken is door andere metaaldetector liefhebbers. Kijk dus ook goed of er in je omgeving anderen aan het zoeken zijn. Tevens is het verstandig om je eigen plekjes niet met iedereen te delen. Dit verkleint je kans op een mooi object.

Zoek niet alleen op de plekken waar mensen zitten, maar ook op de pekken dichterbij de branding waar het zand een vastere vorm heeft. In dit geval zul je misschien ook wel iets dieper in water willen zoeken. Kies dan voor een waterdichte metaaldetector. Een metaaldetector voor water heeft vaak en waterdichte zoekspoel en kan geheel onder water worden gebruikt. Voordat je met een metaaldetector onder water gaat, kijk dan eerst in de handleiding of dit kan!

Tip 1: zoeken nadat er een storm is geweest kan vaak leuke vondsten opleveren zoals voorwerpen uit oude scheepswrakken die aanspoelen op de kust.

Tip 2: wil je het beste van twee werelden (los zand en nat zand), loop dan zigzaggend tussen de laag- en hoogwaterlijn heen en weer.

Droog zandstrand metaaldetectie

Metaaldetectie boven de hoogwaterlijn levert je veel recentere verliezen (vondsten) op. Je kunt hierbij denken aan nieuwe munten, horloges, telefoons, ringen en sleutels. Het kan zijn dat je tijdens het zoeken op momenten dat er veel mensen aanwezig zijn je ook veel aandacht krijgt. Dit kan zowel van volwassenen zijn als van kinderen. Heb je dit liever niet, zoek dan op andere tijdstippen. Kies dan een moment voordat de meeste mensen arriveren of een moment dat de meeste mensen naar huis zijn.

Over Metaaldetectie Benelux