Mischa Klomp van ‘Bodemvondsten der lage landen’ aan het woord

“Ongeveer acht jaar geleden begon het allemaal met een ultieme verjaardagscadeau”

Even voorstellen…

“Mijn naam is Mischa klomp. Ik ben 42 jaar jong en geboren en getogen in Zeist. Van huis uit ben ik kok en dit heb ik met veel plezier en zo’n 15 jaar gedaan. Voor ik mijn huidige baan vond, heb ik een 10 jarig uitstapje gemaakt als natuursteenbewerker. Vijf jaar geleden kwam ik mijn huidige en de meest fantastische baan tegen. Als verhuizer in zowel de particuliere als de zakelijke sector ben ik in binnen- en buitenland actief. Door de veelzijdigheid en de afwisseling hoop ik deze baan nog veel jaren uit te mogen uitoefenen.”

Hoe het allemaal begon…

“Net als vele andere was ik vroeger altijd aan het graven en het zoeken. Hierdoor kwam ik vaak met de raarste dingen thuis en natuurlijk moesten deze dingen bewaard worden, maar ja wat moest je er mee? Dat wist ik eigenlijk niet. Kortom; ik ben altijd wel nieuwsgierig geweest naar wat er nou allemaal onder de grond verstopt ligt. Daarnaast keek ik regelmatig televisieprogramma`s waar in metaaldetectie of archeologie centraal stond, maar ik heb er nooit over nagedacht om een metaaldetector te kopen. Dit kwam mede doordat ik in die tijd gewoon weg te druk was met het karper vissen. Dit veranderde volledig toen ik ongeveer acht jaar geleden een ultieme verjaardagscadeau kreeg. Het cadeau werd zorgvuldig uitgepakt en daar was dan mijn aller eerste metaaldetector (de Garrett Euro ACE), een pinpointer, een vondstentas en een koptelefoon. Waauuww, wat was ik daar blij mee, ik was helemaal over de moon en eigenlijk was ik daarna nooit meer thuis.”

“Ondanks dat deze metaaldetector al acht jaar oud is en ik inmiddels met een andere zoek, heb ik de Garrett Euro ACE nog steeds. De metaaldetector waar het allemaal mee begon is en blijft voor mij best speciaal.”

Iedereen moet een kijkje kunnen nemen in de wereld van onze geweldige hobby…

“Drie jaar geleden heb ik de Facebook groep “BODEMVONDSTEN DE LAGE LANDEN” opgericht, met als reden dat deze fantastische, mooie en interessante hobby een eerlijk gezicht nodig had. Dit niet alleen voor ervaren hobbyisten, maar ook voor mensen die nog helemaal niet bekend zijn met de metaaldetectiehobby. Daarnaast heb ik deze groep begonnen zodat iedereen een kijkje kan nemen in de wereld van onze geweldige hobby en natuurlijk de bodemvondsten die wij elke keer weer naar. boven halen. Het delen, het zien van elkaars vondsten en de manier waarop we elkaar helpen met determineren is iedere keer weer fantastisch om te zien.

Buiten dat, gebruik ik mijn groep ook veel voor informatie over onze geschiedenis met onder andere oude kaarten en plattegronden, zodat velen van ons kunnen meegenieten in onze leuke groep.”

“Naast een Facebook groep, heb ik ook een Instagram account (treasure_hunter_netherlands). Op dit account deel in mijn vondsten met de rest van de wereld en voor de Instagrammers onder ons: iedereen is welkom. Daarnaast is Instagram ook gewoon een handig en een super makkelijk medium om de foto’s van je vondsten in op te slaan.”

DE manier om een juiste zoek plek te vinden is er niet…

“Wanneer ik mij oriënteer voor een plek om te zoeken, doe ik vooral veel onderzoek met oude kaarten en probeer ik de geschiedenis te achterhalen van oude boerderijen of andere gebouwen. Verder denk ik dat iedere metaaldetectorist vooral zijn eigen manieren, methodes, inzichten en foefjes heeft om zijn of haar eigen beste plek voor mooie vondsten te bepalen. Dat iedereen zijn of haar eigen manier heeft, vind ik dan ook eigenlijk weer heel leuk aan onze hobby. Je leert iedere keer weer van elkaar.”

Zoeken doe ik vooral om even lekker mijn hoofd leeg te maken…

“Als ik ga speuren naar mooie vondsten, ga ik vaak en zeker na een drukke werkweek gewoon even alleen zoeken om lekker mijn hoofd leeg te maken. Natuurlijk vind ik het ook gezellig en leuk wanneer ik met een aantal mede hobbyisten zo nu en dan op pad kan gaan. Daarnaast zijn er door de bizarre tijd waarin we op dit moment leven helaas geen wedstrijden meer. Tijdens metaaldetectie wedstrijden kom je heel veel leuke en gezellige mensen, die je eigenlijk alleen op Facebook of Instagram spreekt, tegen. Daarom hoop ik dat we met z`n allen betere tijden tegemoet gaan.”

Ik ben blij met alles wat ik vind…

“In mijn zoektochten ben ik eigenlijk nooit specifiek met bepaalde vondsten bezig, want elke vondst heeft naar mijn mening een eigen verhaal. Natuurlijk wil iedereen gouden en zilveren vondsten doen of alleen maar fibula’s, Romeins of middeleeuwse objecten vinden, maar geloof mij, deze vondsten zijn speciaal en bijzonder. Om deze reden moet je deze vooral blijven koesteren en bovenal blij zijn met alles wat je vindt.”

“Als je mij vraagt; van welke meer gangbare vondsten wordt je blij? Vind ik eigenlijk heel veel vondsten prachtig. Van gespen tot tapkraantjes en van oude duiten tot zegelloodjes, van allemaal wordt ik even blij. Ook vind ik oud servies of scherven hiervan tof om te vinden.”

Mijn vondsten…

“Mijn eerste vondst is lang geleden, maar dit was volgens mij een zegellood. Op dat moment dacht ik; dat is een raar muntje! Want ik had natuurlijk nooit van zoiets gehoord, maar wat een beleving was dat! Het wauuww-gevoel bij mijn eerste vondst voelde ik door mijn hele lichaam. Wat een schitterend moment was dat en alleen al voor dat gevoel zou ik nooit meer met deze hobby willen stoppen.”

“Als je met vreemde over je hobby praat, vragen mensen vaak wat het mooiste is dat ik gevonden hebt. Dan grap ik altijd, de grootste schat die ik gevonden heb, dat is mijn vrouw. Maar van mijn gevonden bodemvondsten behoren een verzetsarmband gemaakt van een zilveren Wilhelmina 10 cent, een zilveren Napoleon munt, een gouden duit (herslagen in 1962), een prachtige zilveren knaak uit de 19de eeuw, een vuurkets in een loodhouderwel, mooie zilveren gespen en oude gouden en zilveren ringen wel tot mijn top vondsten.”

“Zoals eerder aangegeven ben ik blij met alles wat ik vind, natuurlijk heb je er altijd stukken tussen zitten die niet vitrine waardig zijn, maar ook deze vondst heeft zijn eigen verhaal en dat vind ik ook echt wel bijzonder. Neem nou bijvoorbeeld al die harmonica onderdelen. Wie weet was daar wel een gezellig feest met kampvuur, met welke reden waren er mensen op die plek, hoe gezellig was het en met welke reden ligt het onderdeel/ de onderdelen daar waar ik het gevonden heb. Of neem al die servies scherven en het oude speelgoed, wie heeft er 200 of 300 jaar geleden van gegeten of lief mee gespeeld. Misschien ben ik wel weer de eerste persoon die het na al die jaren weer ziet en in handen heeft.”

“Naast alles wat ik al gevonden heb, zou ik nog heel graag een gave Romeinse fibula willen vinden. Ik zie ze regelmatig voorbij komen en vindt ze fascinerend, sierlijk en prachtig. Kortom; fingers crossed en wie weet wat de toekomst brengt.”

Mijn detector en ik…

“Ik begon acht jaar geleden met een Garrett Euro ACE en op dit moment zoek ik met een Minelab Vanquish 540. Deze detector bevalt mij fantastisch! Het is een mooie en lichte detector, heeft een multi IQ en doet zijn werk op elke grondsoort erg goed. Ik heb deze detector ooit via DJLAAN mogen testen en heb deze eigenlijk nooit meer teruggegeven. Desondanks zou ik in de toekomst graag verder willen met de Minelab Equinox 800 of iets van dat kaliber. Wel is voor mij duidelijk: Minelab is voor mij DE nummer 1 binnen de metaaldetectie.”

Enkele tips voor startende en/ of gevorderde zoekers…

“Of je nu startende of al een gevorderde zoeker bent, mijn tip is; laat je zoekgebied zo achter dat niemand ziet dat je er geweest bent. Veel zoekers lappen dit aan hun laars en dit komt niet ten goede aan onze hobby. Maak dus al je gaten netjes dicht. Maak je gaten ook niet zo belachelijk groot, want dat vind ik totaal niet kunnen. Net niet netjes achter laten van de locatie is voor alle partijen een grote ergernis en irritatie. Daarom komt dit onderwerp ook op mijn Facebook pagina regelmatig aan de orden. We moeten er met z`n allen voor zorgen dat deze schitterende hobby ook echt schitterend blijft. Ik en waarschijnlijk vele met mij, moeten er niet aan denken dat onze hobby door regelgeving, wetten of door andere zoekers die totaal geen regels kennen verboden wordt of komt te verdwijnen.”

“Mocht je net beginnen met zoeken, probeer dan eerst eens een tweedehands detector. Verschillende dealers, waaronder DJLAAN, hebben mooie en goed werkende occasions. Dan kan je eerst eens uitvinden of je het allemaal echt leuk vindt.”

Over MDB