Munten verkopen: Hoe bepaal je de waarde?

Misschien heb je er wel eens over nagedacht om jouw gevonden munten te verkopen aan een enthousiaste verzamelaar. Misschien zijn deze munten wel heel veel waard… en misschien ook niet.

Hoe kom je hier achter? Kijk je op marktplaats, de bekende munten sites, de catalogus die je nog in je boekenkast hebt staat of misschien wel op Catawiki?

De waarde bepalen

Het bepalen van de waarde van een munt is zeer complex en moet worden gedaan door een deskundige, het vergt jaren van ervaring en veel kennis om te bepalen wat een munt waard is.

Wij helpen je graag om je advies te geven over een bepaalde munt of verzameling zou willen aanbieden in de markt..

Om de juiste waarde van een munt of verzameling te bepalen zijn er drie factoren om rekening mee te houden, kwaliteit, zeldzaamheid en commerciële aantrekkelijkheid.

Er is geen wetenschappelijke manier om de kwaliteit of zeldzaamheid te bepalen; er zijn richtlijnen, maar uiteindelijk is het oordeel subjectief. En om de commerciële aantrekkelijkheid te bepalen is het noodzakelijk om de huidige markt te kennen en het aantal verzamelaars dat geïnteresseerd zou kunnen zijn in jouw specifieke munt of verzameling.

Dit is de reden waarom de waardering van de munten meestal wordt overgelaten aan de experts. Omdat de waarde door de jaren heen schommelt afhankelijk van de markt, is het bijna onmogelijk om de waarde met 100% zekerheid te bepalen, maar de experts kunnen die wel benaderen. Deze prijzen zijn op het volgende gebaseerd:

Kwaliteit

De staat van bewaring is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van een munt. Een 5-peseta munt van 1876 komt bijvoorbeeld veel voor en als ze van lage kwaliteit zijn worden ze meestal verkocht voor prijzen die in de buurt liggen van hun waarde in zilver. Maar als je toevallig dezelfde 5-peseta munt van 1876 bezit in een uitzonderlijke kwaliteit, dan is de munt veel zeldzamer en zullen meer mensen geïnteresseerd zijn om hem te kopen – zodat hij gemakkelijk een hoger bedrag kan opleveren.

De kwaliteit van munten wordt aangegeven volgens een vast kwaliteitssysteem met afkortingen. (het gehele systeem vind je hier)

De belangrijkste op een rijtje:

FDC = de eerste munten die ooit geslagen zijn met een nieuwe pers

UNC = een munt die niet in circulatie geweest is

EF = minimale slijtage, minimale sporen van circulatie

VF = in circulatie geweest, maar met al zijn eigen eigenschappen zeer goed zichtbaar en geen schade.

F = uitgebreid in circulatie geweest, sommige delen van de munt zijn niet goed zichtbaar.

Zeldzaamheid

Zoals bij de meeste verzamelobjecten, draagt zeldzaamheid sterk bij aan de waarde en de vraag. Zo kan een specifieke munt zeldzaam zijn in de zin dat er slechts enkele van deze munten bestaan in zo’n goede staat. Andere munten zijn zeldzaam omdat ze heel oud zijn en er slechts weinige zijn gevonden of bewaard. Dit betekent niet dat bijvoorbeeld elke munt uit het Romeinse rijk veel waard is; dat hangt af van de staat waarin hij verkeert, het materiaal, het afgebeelde portret en onder andere de centrering van het portret. Een munt kan ook zeldzaam zijn omdat er maar weinig van geslagen zijn. En soms is een munt “kunstmatig zeldzaam” omdat catalogi hem interessanter maken, in een poging om hoge verwachtingen te creëren.

Commerciële waarde

Of een munt wel of geen goede prijs oplevert, is afhankelijk van de commerciële waarde. Hoeveel verzamelaars zijn bereid om hem te kopen? Hoe is de economische situatie? Zijn bepaalde soorten munten in het bijzonder gewild? Al deze factoren dragen bij aan de werkelijke marktwaarde van een muntstuk. Soms verkoopt een zeldzame munt niet voor de prijs waarvan de verkoper dacht dat hij het waard was, omdat vraag en aanbod niet overeenkomen.

Wat zo mooi is aan munten is dat ze ongeacht de commerciële (of financiële) waarde, een historische waarde hebben. Elke munt vertelt een verhaal en het is erg fascinerend om te leren over deze verhalen en je eigen verzameling aan te leggen.

Over Metaaldetectie Benelux