Oude munten verkopen

We vinden allemaal wel eens mooie oude munten die er waardevol uit zien. De kans is groot dat je hem zelf wilt houden maar misschien wil je hem wel verkopen, maar waar begin je? In dit artikel leggen we je stapsgewijs uit hoe je tot een succesvolle verkoop kan overgaan.

Het verkopen van munten is niet moeilijk, maar je moet wel geduldig zijn. Voor je aan verkopen kunt denken, moet je de munt eerst identificeren en de waarde ervan bepalen. Hiervoor zijn meerdere online hulpbronnen beschikbaar. Hierna kun je verkopers vergelijken en een verkoper kiezen die regelmatig munten met hetzelfde materiaal en een gelijkaardige waarde verkoopt. Om de beste prijs te krijgen moet je voldoende tijd investeren.

De waarde van de munt bepalen

Identificeer de munt. Voor je een munt kunt verkopen, moet je de munt identificeren. Noteer de geldwaarde, het jaar van uitgave en het muntteken van de munt op. Een muntteken is een kleine letter of een klein symbool dat aanduidt waar de munt werd gemaakt. Je vindt deze informatie op de munt zelf terug. Door deze informatie in te voeren via een online zoekmachine kun je terugvinden welke munt je in handen hebt.

Bepaal de staat van de munt. De staat van de munt beïnvloedt de waarde ervan. Bekijk goed de beide kanten van de munt. Ziet de munt er vuil of bekrast uit? Hoe meer de munt beschadigd is, hoe minder de munt waard is. Kijk ook na of er drukfouten zijn, want deze komen zeldzaam voor en kunnen de waarde van de munt verhogen.

Wij hebben al een artikel geschreven over de kwaliteitsomschrijving van munten.

Zoek de waarde van de munt op. Als je weet welke munt je hebt, kun je de waarde ervan inschatten. Er zijn veel boeken en sites die lijsten onderhouden met de huidige waardes van munten.

Als we een boek gebruiken dan is het wel de NVHM munt-almanak.

Op internet kan je kijken bij handelaren naar de prijzen van de munten, wees je er wel van bewust dat dit verkoop prijzen zijn van handelaren, deze liggen meestal hoger dan de prijs die jij er voor gaat krijgen (een handelaar moet er ook aan verdienen)

Een aantal sites die veel gebruikt worden zijn:

Volg veilingen om te weten te komen hoeveel je munt waard is. Door recente verkopen op veilingen te bekijken, kan je de waarde van je munt beter inschatten.

Sites zoals de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling en Catawiki veilen allerlei munten. Zoek soortgelijke munten als de munt in je bezit en bekijk hoeveel anderen bereid zijn ervoor te betalen.

Verdeel de munten in groepen op basis van hun waarde. Kopers specialiseren zich meestal in een bepaalde soort munt. Als je meerdere munten wil verkopen, is het dan ook aan te raden om de munten te verdelen in verschillende groepen met verschillende waardes.

Je kunt munten ook verdelen op basis van de staat van de munten, van welk materiaal ze gemaakt zijn of waar ze werden uitgegeven.

Kopers vinden

Bezoek verkopers met een goede reputatie. Een logische eerste stap is om een bezoekje te brengen aan lokale inkopers / verkopers. Dit is vooral een goede optie voor het verkopen van munten met een lage of gemiddelde waarde. Bekijk eerst wat de verkoper zelf in de aanbieding heeft. Wanneer de verkoper veel munten van een gelijkaardige staat heeft in hetzelfde materiaal als jouw munt(en), dan zal je waarschijnlijk een eerlijkere prijs krijgen dan wanneer dit niet het geval is.

Veel lokale verkopers zullen ook interesse tonen in zeldzame munten, maar voor deze munten kun je vaak via veilingen of privéverzamelaars een hogere prijs krijgen.

Onthoud dat verkopers ook zelf geld willen verdienen. Om winst te maken, zullen ze je een lagere prijs aanbieden dan de prijs op websites en almanakken.

Zoek naar online kopers. Deze sites zijn een snelle manier om van thuis uit munten te verkopen. Je kunt zowel vaak voorkomende als zeldzame munten aan deze sites verkopen. Ook wanneer je munten online wil verkopen is het belangrijk dat de koper ervaring heeft in hetzelfde soort munten. Sites die zich bijvoorbeeld specialiseren in zeldzame gouden munten, zullen weinig interesse hebben in normale munten uit de twintigste eeuw.

Maak goede foto’s van de munten om meer interesse op te wekken en een beter aanbod te ontvangen. Kies een goed verlichte locatie om de foto’s te maken en zorg ervoor dat de letters en munttekens zo zichtbaar mogelijk zijn.

Websites waar je je munten online kunt aanbieden:

Laat de munten veilen. Veilingen van munten vinden zowel offline als online plaats. Deze veilingen kunnen klein of groot zijn en er zijn zowel lokale, nationale als internationale veilingen. Probeer een veiling te vinden waarbij er veel munten verkocht worden die lijken op jouw munten, zoals bijvoorbeeld een veiling met veel koperen of zilveren munten. Veilingen zijn onvoorspelbaar. Je loopt altijd het risico een lager bedrag te ontvangen dan een aanbod van een verkoper, maar het is ook mogelijk een onverwacht hoog bedrag te ontvangen.

Bij een veiling betalen zowel de koper als de verkoper een vergoeding aan de organisatoren. Deze vergoeding bedraagt meestal tussen de tien en vijftien procent van de uiteindelijke verkoopsprijs. Houd hier rekening mee wanneer je inschat hoeveel je aan een veiling kunt verdienen.

Een aantal sites waar je je munten goed kan verkopen:

Let op: zorg dat je adres niet meteen zichtbaar en pas op voor oplichting!

Over Metaaldetectie Benelux