Ontstaan
Misschien heb je het wel eens op de Facebookgroep van Metaaldetectie Benelux voorbij zien komen: Recovery Divers.
We (een aantal redactie leden) zoekt niet alleen boven water, maar ook onder water met perslucht of de Nemo.
Recovery Divers
Recovery Divers is ontstaan uit 2 duikgroepen, zij kenden elkaar al via metaaldetectie op het land, onafhankelijk van elkaar ontstonden er 2 duikgroepen die steeds vaker met elkaar op pad gingen, soms omdat er meer mensen nodig waren, soms omdat een teamlid niet kon, etc.
Onze netwerken zijn groot, samen nog groter, kennen we meer mensen en kunnen we meer en ook nog eens sneller reageren, want het is en blijft een hobby!
Ontstaan van de hobby
We zoeken allemaal al een geruime tijd op het land (sommige meer dan 20 jaar) en hebben al heel veel mooie vondsten mogen doen.
De afgelopen jaren kregen we regelmatig de vraag: “Ik ben mijn sieraad verloren in het zand, kunnen jullie helpen?”
Natuurlijk kunnen we dat! En dat doen we ook! Naast onze hobby metaaldetectie duiken we regelmatig. Een aantal jaren geleden kwamen de eerste waterdichte metaaldetectors uit en keken wij elkaar aan: dat zou een mooie combinatie zijn…
Na heel veel proberen en oefenen durven we nu wel te zeggen dat wij de kunst van het zoeken zowel onder als boven water beheersen!
Wat we doen
Wat we doen is natuurlijk al te raden: wij zoeken onder water met of zonder metaaldetector, dat is een beetje afhankelijk van het object dat we zoeken, de omstandigheden, grondsoort, zicht, etc.
2 avonden mee
We nemen jullie graag 2 avonden mee in onze avonturen, we hebben inmiddels honderden verhalen maar we houden het bij 1 object.
We krijgen op veel manieren aanvragen, via email, telefoon, de website, Whatsapp, Instagram, het maakt ons niet uit, als ze ons maar weten te vinden.
Deze aanvraag kregen we binnen via Whatsapp:
“He Recovery Divers, ik heb jullie hulp nodig: Ik heb gisteren op Loosdrecht mijn Pandora armband verloren. Ik weet precies waar hij afgevallen is. Helaas kon ik hem niet vinden bij het duiken. Zouden jullie misschien kunnen helpen?
Hoor het heel erg graag. Groetjes Beau”
We appen wat over en weer, want we staan net op te drogen van een andere klus en ’s middags bel ik Beau.
Een lang verhaal kort: Beau wil haar vriend op de boot laten schrikken, hij valt voorover en trekt haar mee, tijdens zijn val in het water kent hij zijn eigen krachten niet en breekt de Pandora armband van Beau.
Armband met een verhaal
Een Pandora armband heeft meestal een verhaal, het begint met 1 bedeltje, vader koopt er 1 als hij op reis is, je krijgt er 1 bij het afstuderen, je koopt een bedeltje in de vorm van een huisje als je de eerste keer gaat samenwonen, etc.
Zo ook de armband van Beau, naast de emotionele waarde zijn de bedeltjes meestal in beperkte oplage gemaakt en niet meer te koop!
Onderweg naar een nieuw avontuur
De volgende dag staan wij om 19:00 bij de jachthaven, want de locatie is alleen per boot beschikbaar! Na 10 minuten varen met een pittige snelheid en een buitje onderweg zijn we op de plek waar het allemaal gebeurde.
Gelukkig waren er pinpoints gemaakt met een GPS locatie met verschillende telefoons. Ook waren er een aantal foto’s gemaakt met het uitzicht. “Stukje naar links, naar voren, nee…. Toch iets meer naar rechts, of nee, dit is het denk ik wel”.
We hebben een aantal stokken bij ons met boeien eraan en met een ferme stoot staat hij zo in de bodem, gelukkig hebben we er boeien aan zitten want de stok van 3 meter verdwijnt helemaal onder water!
Loosdrechtse plassen
Oorspronkelijk waren de Loosdrechtse Plassen een veengebied dat te drassig was voor agrarische doeleinden.
Om het gebied te ontwateren werden sloten naar de Utrechtse Vecht gegraven.
In de 16e eeuw werd het veen afgestoken voor turf. De plassen hebben dan ook een zachte bodem met veel sediment die het water een donkere gele kleur geven.
In de 17e en 18e eeuw maakte het gebruik van de baggerbeugel het ook mogelijk om te vervenen beneden het grondwaterpeil.
Er ontstonden met water gevulde trekgaten tussen de legakkers. Niet iedereen hield zich aan de regels voor de turfwinning. De smalle legakkers werden weggegraven of ze werden bij stormweer door de golfslag weggeslagen en geleidelijk groeiden de plassen tot de huidige omvang.
Klaarmaken voor de duik
Vandaag is Dave kantwacht en Jochem gaat het water in. We halen onze hele trukendoos open. Reel (touw op een spoel) met om de halve meter een knoop, maken we vast aan de paal met boei en dan is het eigenlijk simpel; rondje zwemmen, bij beginpunt een halve meter opschuiven en, je raadt het al, weer een rondje zwemmen.
Als je dat circa 40 keer doet heb je 20 meter touw gebruikt en een cirkel met een doorsnede van 40 meter gemaakt!
Champagne
We kunnen je vertellen dat we vanalles tegen kwamen, van bierblikjes t/m onderdelen van een urn en van vislood tot flessen champagne (de metaaldetector reageert op het aluminium op de hals, maar……geen Pandora armband of iets dat er op lijkt.
Balen!
De cirkel werd afgezocht in 90 minuten, het begon al te schemeren toen Jochem weer boven kwam. Beide de pest erin, want vinden zullen we hem, maar niet vandaag.
Voor de wiskundigen onder ons, we hadden aardig wat meters onder water gemaakt en ondanks de grote maat perslucht flessen gaan ze een keer leeg!
Verveling
Boven het water zaten ze zich te vervelen en bekeken ze de foto’s nog eens. Best lastig om op het water je positie te bepalen. Toen het gebeurde zijn er 2 locaties gepinpoint met 2 verschillende telefoons, deze liggen ook aardig uit elkaar.
“Eigenlijk waren we tot de conclusie gekomen dat we niet helemaal goed liggen…..” Ja, die conclusie had ik zelf ook al getrokken na 90 minuten.
Maar, we komen terug, die armband komt eruit! Al moeten we 10 duiken maken!
Afspraak = afspraak, maandag 22 augustus weer het water in, een uurtje eerder afgesproken dan de vorige keer!
Het team is er weer klaar voor…
De 2 jokers staan om half 6 al bij de jachthaven en om kwart voor 6 komt de derde aangereden.
Plan hadden we telefonisch al gemaakt, dus inladen en gas op die lolly….eh boot.
Dit keer nemen we iets meer de tijd voor de exacte locatie bepaling, weer naar links, rechts, naar voren en naar achteren. Stok in het water, boeien erin, we zijn er klaar voor.
Dave maakt een U-patroon en Rob gaat rondjes met de reel zwemmen. “Nee” het is meer naar achteren volgens mij, roept Beau. Natuurlijk, beginnen we daar. Na 10 minuten is Rob al boven, nee, daar ligt het niet.
En zo krijgt Rob nog een paar plekken aangewezen. Dave is een stuk slimmer, die blijft lekker beneden en zwemt zijn baantjes.
Kantwacht
Bij iedere duik is er een kantwacht aanwezig, op de kade of in de boot.Veiligheid staat voorop en is altijd nummer 1 als er gedoken wordt.
Wat doe je als kantwacht? De duikers voor de duik helpen, in de gaten houden tijdens de duik, communicatie met de duikers, plaatselijke boten weg houden, etc.
Een andere plek
Jochem: “Rob, pak eens de plek waar we de stok met boei in het water hebben gestoken” We zien de ogen van Rob rollen, horen het gesis van de inflator slang van zijn trimvest en hij verdwijnt weer naar beneden.
Misschien leuk om te vertellen dat het zicht 0 is, maar dan ook echt 0. We moeten alles op kompas (heel dicht bij de duikbril) en de tast doen.
Na een paar minuten horen we de bekende eend van Rob, een apparaatje om onder water te kunnen communiceren / de aandacht te trekken.
Hebbes!
Met een grote grijns komt hij boven en Beau staat al klaar……. Daar is de armband, althans een deel, want we missen (ja, het is we missen, want het is nu natuurlijk ook een beetje onze armband, althans, zo voelt het)
Het eerste deel is binnen, helemaal top, nu de rest nog….
Beau schiet vol en wij allemaal eigenlijk wel een beetje, dat wordt nog erger, komen we later nog even op terug.
Rob terug naar de boei, de rest zoeken we missen nog een paar bedeltjes, en nu we er toch zijn….
Jochem het water in om Dave ook naar de boei te sturen.
Binnen een paar minuten komt het eerste bedeltje naar boven, een paar minuten later, ja….je mag niet meer raden…
Stil…
Lang verhaal kort: allemaal gevonden, armband weer compleet en Beau is er stil van, we kunnen je vertellen: deze gezellige flapuit was nog geen minuut stil….
Wat een mooie avond: met 2 onbekende mensen een band opbouwen omdat we hetzelfde doel hebben, met je maatjes in het water liggen en een armband met zoveel emotionele waarde terug kunnen geven aan de eigenaresse.
Slik!
Beau en Floris kregen ons stil met onder andere een mooie kaart!
Daar doen we het niet voor Beau: die traan, in je ooghoek, je slik, toen de armband boven kwam: daar doen we het voor!
Help
We hebben weer een mooi verhaal voor later! Ontmoetingen, veel plezier en anderen helpen…Wil jij Recovery Divers ook helpen of ondersteunen? Neem dan even een kijkje op recoverydivers.nl!
We kunnen alle hulp gebruiken in onze zoektochten! Kan je duiken, zoeken of wil je helpen als kantwacht? Welkom!
Disclaimer
Natuurlijk is het hartstikke leuk om mensen te helpen, zeker als het op onbereikbare plekken ligt onder water.
Wij willen je echter wel waarschuwen, zoeken onder water is geheel anders dan zoeken op het land.
Zodra we de bodem raken met onze metaaldetectors is het zicht door al het stof weg!
Dat is de reden dat 1 van ons altijd aan de kant is om, in geval van nood, te kunnen assisteren, gelukkig hebben we het nog nooit nodig gehad, maar we zijn graag goed voorbereid.
Zo houden wij ons aan de (wettelijke) regels als het gaat om duiken en hebben wij regelmatig contact met de desbetreffende instanties om bijvoorbeeld sluisdeuren dicht te houden, vergunningen te regelen, etc.
Ga niet zomaar met of zonder een brevet het water in, laat je goed informeren en behaal de desbetreffende brevetteringen.
Je lokale duikschool kan je zeker op weg helpen, wij werken veel samen met Pacific Diving in Reeuwijk die zelfs een PADI specialty “metaaldetectie onder water” kunnen aanbieden.
Neem gerust eens contact met ze op, maar je mag ons natuurlijk ook altijd even contacten als je mee wilt weten of een keertje wilt komen kijken!
Al onze duikers zijn gebrevetteerd en verzekerd, want duiken is leuk maar we houden het graag veilig!