Reinigen met elektrolyse

definitie: Elektrolyse is een chemische reactie waarbij onder invloed van een elektrische stroom samengestelde stoffen worden ontleed tot enkelvoudige stoffen en/of andere samengestelde stoffen.
ofwel: objecten in een zoutoplossing onder stroom zetten en na een paar uur (afhankelijk van de grootte van het stuk) is al het oxidatie losgekomen.

Benodigdheden:
– plastic container
– elektrische draden
– batterij oplader
– betonijzer
– bicarbonaat
– boormachine

Het maken van je opstelling, een simpele en duidelijke video:

Er zijn ook standaard setjes te koop op de markt, bijvoorbeeld deze, maar zelf maken is natuurlijk leuker!

Belangrijke punten als de opstelling klaar is:
– De opstelling moet geplaatst zijn in een goed geventileerde ruimte, lees: gevaarlijke stoffen én ontploffingsgevaar door het vrijkomende waterstof
– Bicarbonaat: één lepel per 3 liter
– Je object negatief laden en het betonijzer positief laden (keer je dit om dan reinig je het betonijzer en dat is niet de bedoeling) er horen gasbellen te ontstaan op je object en niet op het ijzer.
– Verwerkingstijd: ca 15 minuten tot 2 uur voor kleine stukken
– Controleer tussentijds het proces, zeker de eerste keren, om een gevoel te krijgen bij de snelheid van het proces.

Let op: elektrolyse is niet gevaarlijk bij goed gebruik, maar water en elektriciteit zijn geen goede vrienden, wees bewust van wat je doet!

Je kan elektrolyse ook gebruiken voor andere metalen dan ijzer, let wel op, koperen munten reageren doordat ze dun zijn heel snel op elektrolyse!

Over Metaaldetectie Benelux

Metaaldetectie Benelux is er voor en door metaaldetectie enthousiastelingen, wij helpen je graag op weg in de mooie en wondere wereld van metaaldetectie met tips, trucs en handige informatie, voor beginner en gevorderde gebruiker.