Sander Schippers en zijn XRF

Op de zoekdag van 11 december van Metaaldetector Zoekgroep Nederland verzorgt Oud Goud Inkoop metaal analyses met een XRF-analyse apparaat.

Elke MD’er heeft wel eens een object gevonden waarvan het niet duidelijk wat het is. Of van wat voor metaal het gemaakt is. Goed nieuws voor diegene voor wie zo’n raadsel nog steeds niet is opgelost!

Op de zoekdag van 11 december a.s. is Sander Schippers van Oud Goud Inkoop aanwezig met een XRF-apparaat om van onbekende objecten de metaal samenstelling te achterhalen. Iedereen die komt zoeken kan vondsten van huis meenemen om het te laten testen met de XRF.

Het XRF analyse apparaat

Wat is een XRF analyse apparaat?

XRF staat voor X-Ray Fluorescence oftewel Röntgenstraling Fluorescentie.

Een XRF is een apparaat dat röntgenstraling afschiet op een object. Aan de hand van de weerkaatsing van deze röntgenstraling kan het apparaat dan aflezen uit wat voor metalen de legering van het object is opgebouwd.

Voor Oud Goud Inkoop is de XRF essentieel voor het analyseren van baartjes, verkregen na het smelten van afvalpartijen edelmetaal. Dit kunnen sieraden zijn, maar ook partijen tandengoud, dit bevat naast goud en zilver ook nog palladium en platina, dit zijn ook edelmetalen.

De XRF is ook geschikt om niet edele metalen te analyseren. Het leuke is dat het object niet beschadigd hoeft te worden om geanalyseerd te worden. Zoals te zien is op de foto, passen grotere objecten niet in de XRF, deze kunnen dan ook niet geanalyseerd worden. Maar munten, deurbeslag en andere kleinere objecten kunnen probleemloos geanalyseerd worden. Zolang de te analyseren oppervlakte maar plat op het midden van het apparaat gelegd kan worden.

Ook zonder XRF zijn er trucs om uit te vogelen wat voor metaal iets is…

Sander is al meer dan 20 jaar werkzaam in de edelmetaal inkoop en recycling. Omdat bij de waardebepaling van sieraden en objecten altijd de vraag naar voren komt wat de precieze legering is, heeft Sander ontelbare keren voor de vraag gestaan; maar wat voor legering is het?

Het leuke is dat er talloze manieren zijn om daarachter te komen. Metaal- of legering- determinatie is op vele manieren mogelijk. Het begint altijd met observatie en dan zijn er vele testjes te bedenken waardoor je steeds meer mogelijkheden kunt wegstrepen. Hierdoor kom je stapje voor stapje bij het antwoord. Sander heeft vooral veel gevoel ontwikkeld voor het determineren van edelmetalen, maar heeft natuurlijk ook vele malen niet edele metalen herkend. Sander laat graag zien wat voor tricks and tips er te geven zijn op dit gebied. Je kunt namelijk ook gewoon met gezond verstand en huis- tuin en keukenmiddelen een heel eind komen. Nieuwsgierigheid is een eigenschap die je hierbij goed kunt gebruiken, Sander is dan ook benieuwd wie er nog meer goede tips in huis heeft om met dit soort vragen verder te komen.

Toetswater en toetswatersets om goudgehalte te bepalen.

Sander heeft ook met leveranciers ervoor gezorgd dat er toetswater voor goud en zilver en toetsstenen en sets te koop worden aangeboden. Met meer dan 20 jaar ervaring kan Sander alles vertellen over het toetsen van goud en zilver. Sander deelt zijn kennis graag, zodat geïnteresseerden hiervoor met al hun vragen terecht kunnen.

Zo kan Sander alles vertellen over de verschillende goudgehaltes, goud keuren en alles wat er omheen hangt.

Het toetsen van goud is niet moeilijk, dus iedereen kan dit leren. Van sommige objecten is direct duidelijk wat het gehalte is, maar andere moeilijkere objecten zijn met wat extra handelingen toch in te delen bij laag gehalte (8, 9 of 10 karaat) 14 karaat, 18 karaat of hoog gehalte. Ook wordt er uitgelegd hoe je bijvoorbeeld eenvoudig RVS kan onderscheiden van witgoud.

Losse flesjes toetswater, complete toets sets en zelfs echte Lydische toetsstenen zullen tegen kostprijs te koop aangeboden worden.

Meer informatie over echte Lydische toetsstenen en de toets methode is te vinden op https://www.vandijk-toetsstenen.nl.

Oud Goud Inkoop, veilig en vertrouwd.

Sander vindt het heel leuk om zijn kennis te delen om zo iedereen verder te helpen, en het is ook een leuke manier om zijn zaak Oud Goud Inkoop onder de aandacht te brengen. Oud Goud Inkoop organiseert in de omgeving van het Gooi, Utrecht en Woerden taxatiedagen waar iedereen terecht kan om sieraden en objecten te laten taxeren en eventueel te laten inkopen. Op de site www.oud-goud-inkoop.nl zijn ook tips te vinden waar je zoal op kunt letten wanneer je oud goud wilt verkopen. Wanneer je goed voorbereid op pad gaat weet je zeker dat je niet te weinig ontvangt. Op de zoekdag wordt hier ook uitgebreid op ingegaan.

Op de site worden de actuele goud- en zilverprijzen dagelijks bijgewerkt, zodat iedereen van tevoren weet waar-ie aan toe is en eenvoudig kan vergelijken met andere goudinkopers en juweliers. Oud Goud Inkoop is in 2018 begonnen als goudinkoper bij tandartsen. Daarom rijdt Sander het hele land door en komt bij de klanten langs.

Op de zoekdag kan Sander eventueel een ringetje of een dingetje inkopen, maar de nadruk ligt echt op uitleg geven en informatie verstrekken. Dus mocht je grotere hoeveelheden oud goud en zilver willen verkopen, stuur dan even een Appje naar Sander op 06-111 32 999. Sander is vast wel op korte termijn in de omgeving bij je. Of kom eerst even kennis maken op de zoekdag 11 december!

Over Metaaldetectie Benelux