Snorrebot

Een snorrebothorbromhoutsnorhoutzoemhout of zoemsteen (ook bekend onder de namen bullroarerrhombusturndun of Bora-Bora) is een aerofoon muziekinstrument dat sinds de oudheid al gebruikt wordt. De vele namen zijn te verklaren doordat de snorrebot al sinds de oudheid bestaat.

De van origine uit een dun plaatje van hout of dierlijk bot bestaande  snorrebot werd aan een koord rondgeslingerd.  Door de luchtwervelingen zal het dunne plaatje om zijn as rondtollen waardoor een snorrend geluid wordt voortgebracht.

In de 16de en 17de eeuw waren Snorrebotten vermoedelijk bedoeld als speelgoed voor de kinderen. Ze hadden dan een andere vorm maar het principe bleef hetzelfde. Meestal waren het dunne ronde gekartelde schijven, gemaakt van lood, met een diameter tussen de 40 mm en 60 mm. In het midden werd de schijf van twee gaatjes voorzien.

Door deze gaatjes werd dan een touwtje getrokken, en de uiteinden van deze touwtjes werden in de handen genomen en ‘opgewonden’ door de snorrebot op en neer rond te slingeren. Hierdoor werd het touwtje steeds kleiner. Nadien trok men aan het touwtje en liet men het afwisselend los waardoor het schijfje ronddraaide en een zoemend geluid maakte. De karteltandjes op de rand deden de snorrebot nog extra zoemen. In de jaren ’60 en wellicht ook nog in de jaren ’70 gebruikten de kinderen een grote knoop als Snorrebot.

Over Metaaldetectie Benelux