VDI wat is dat eigenlijk precies?

Wat betekent voorwerpidentificatie (VID) / objectidentificatie

Met de voorwerpidentificatie functie kun je leren herkennen van welke metaalsoort het object naar alle waarschijnlijkheid is. Dit kan op verschillende manieren. De meeste metaaldetectors beschikken over audiotoon identificatie. Dit betekent dat de metaalsoorten een andere audiotoonhoogte hebben. (Bijvoorbeeld zilver een hoge toon, ijzer een hele lage toon). Op deze manier kun je leren bepalen van welke metaalsoort het voorwerp waarschijnlijk is. Ook kun je soms leren horen of het een klein of een groot voorwerp betreft, of een diep of ondiep gelegen voorwerp.

Bij digitale metaaldetectors kun je daarnaast vaak simpelweg op je display aflezen van welke metaalsoort het voorwerp onder de grond waarschijnlijk is, vaak in bloksegmenten (bijvoorbeeld waarschijnlijk zilver of ijzer). De allernieuwste digitale metaaldetectors beschikken over een voorwerpidentificatie in nummers, ook wel numerieke voorwerpidentificatie genoemd.

Dit betekent dat zodra je een voorwerp detecteert, er een nummer op het display verschijnt. Dit nummer geeft de waarschijnlijke voorwerpsoort weer. Numerieke voorwerpidentificatie is een zeer nauwkeurige vorm van voorwerpidentificatie gezien je hiermee ook specifieke objecten kunt leren herkennen. Bijvoorbeeld een euromunt (nr. 76) etc. De voorwerpidentificatie is echter wel altijd een waarschijnlijke indicatie van de mogelijke metaal- of objectsoort, het is nooit 100% zeker! Daarnaast hebben sommige metaalsoorten waaronder goud een VID die overeenkomt met diverse andere metaalsoorten.

Tip: Indien je detector beschikt over een numerieke voorwerpidentificatie weet dan dat een waardevol object vaak een stabiele / constante ID waarde laat zien met weinig tot geen verspringing van het nummer, zoals bjvoorbeeld 76-77 of 60-62. Dat zijn vaak de goede signalen. Krijg je een onstabiel signaal met een sterk verspringende ID waarde (tientallen heen en weer), dan gaat het daarentegen vaak om metaalafval objecten.

Bij twijfel, toch graven!

Over Metaaldetectie Benelux