Vogelringen

Ringen is het aanbrengen van een ring om de poot van een vogel.

De ring is gemaakt van metaal of kunststof en voorzien van een uniek identificatienummer en een contactadres. Het doel is een idee te krijgen over de migratie, de leeftijd, de sterftegraad, de voedselgewoonten en andere gedragingen.

n Nederland worden wilde vogels voorzien van een ring voor onderzoek. Belangrijke onderwerpen daarbij zijn de overlevingskans van vogels, hoe oud vogels kunnen worden en waar ze naartoe trekken. Wanneer een vogel een ring krijgt omgelegd, worden er verschillende gegevens verzameld. Er wordt gekeken hoe oud de vogel is, hoe groot de vogel is en in welke conditie de vogel verkeert.

Wordt een geringde vogel later teruggevonden, dan worden de gegevens geanalyseerd en kunnen er conclusies worden getrokken, bijvoorbeeld over de overlevingskans. Er wordt ook gekeken of er nog verder onderzoek kan worden gedaan om de resultaten te verklaren. Het ringonderzoek wordt over het algemeen geregeld door het Vogeltrekstation en Sovon.

Niet een van de eerste dingen waar je aan denkt als je begint met onze mooie hobby: een duivenring of andere vogelring vinden.

Maar wat komen ze lekker binnen, strak signaal! “Heb je weer zo’n duivenring” hoorde ik vandeweek naast mij, hij ging in het zakje met “troepjes”.

Wat voor de ene zoeker een troepje is, is voor de ander een waardevolle bron van informatie, trekstations in binnen en buitenland willen graag weten waar hun vogels gebleven zijn en eigenlijk is het heel makkelijk om deze te melden!

Nog leuker, de meeste vogeltrek stations (zeker de buitenlandse) sturen een rapport terug met alle info over die vogel.

Je helpt er de onderzoekers mee en stiekem heb je eigenlijk een mooi stukje “nieuwe” geschiedenis in handen.

Je kan je vogelringen hier melden (ook de buitenlandse ringen)

Over Metaaldetectie Benelux