Welke metaaldetector is de beste?

Dit is een vraag die we heel vaak krijgen! En hier is echt geen eenduidig antwoord op te geven. Het is niet zo dat de duurste metaaldetector ook de allerbeste voor jou is.

Persoonlijke voorkeuren, je kennis en je ervaring spelen hierbij een grote rol. Professionele modellen in het hogere segment zoeken uiteraard dieper dan een starters metaaldetector, maar hebben ook veel meer instellingsmogelijkheden. Hier ligt echter ook direct de valkuil. Indien je niet voldoende kennis / ervaring hebt en je iets verkeerd instelt dan gaat dit zeker ten koste van de zoekprestaties en je vondsten.

Het kost echt tijd om je detector goed te leren beheersen. Oefening baart kunst, maar vaak duurt het wel meerdere maanden voor je je nieuwe detector echt onder de knie hebt. Over het algemeen kunnen we stellen dat iemand die zijn detector goed beheerst vaak het meeste succes zal hebben. Veel meer dan iemand met de allernieuwste en duurste metaaldetector die deze (nog) niet beheerst.

Mijn advies is ook om niet met elke hype mee te gaan. Voor je een metaaldetector wilt aanschaffen, adviseer ik je erover na te denken welke wensen en voorkeuren je hebt en op basis daarvan samen met een detector dealer een keuze te maken:

 • Waar wil je gaan zoeken? Allround? Of eerder specifiek alleen op stranden? Of alleen op akkers? Sommige modellen zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor strandzoekers dan andere.
 • Wat wil je gaan zoeken? Alles? Of ga je heel gericht op zoek naar euromunten en sieraden of juist specifiek naar Middeleeuws of WOII. Voor sommige zoekdoelen zijn bepaalde metaaldetectors beter geschikt dan andere, dit heeft o.a. te maken met de zoekfrequenties.
 • Gebruiksvriendelijkheid. Ben je iemand die zoveel mogelijk instelmogelijkheden wil en het geen probleem vind uitgebreide handleidingen door te spitten en veel tijd te investeren om met zoekprogramma’s te spelen en te testen om het maximale uit je detector te halen, of wil je een eenvoudig in te stellen meer geautomatiseerd model zonder veel toeters en bellen?
 • Gewicht. Ben je van plan hele dagen op pad te gaan met de metaaldetector? Of af en toe even een uurtje? Heb je rugklachten of andere fysieke problemen? Het gewicht van de metaaldetector kan soms van groot belang zijn, overweeg of dit een belangrijk punt voor je is.
 • Steellengte. Wordt de metaaldetector aangeschaft voor een kind of iemand met een lengte tot 1.50m of een lengte van meer dan 1.90m dan is het aantebevelen goed te onderzoeken of de steellengte van de metaaldetector wel passend is. Kijk bij de keuze van je metaaldetector er ook naar op welke manier de steelconstructie instelbaar is. Telescoopstelen zijn tegenwoordig het meest geliefd.
 • Wie gaat er met de metaaldetector zoeken? Schaf je de metaaldetector aan voor jezelf? Of moeten er ook andere gezinsleden of kinderen met het apparaat werken? Overweeg of het gewicht en de instelmogelijkheden ook voor hen passend zijn.
 • Waterdicht of niet? Overweeg of je het belangrijk vind of je metaaldetector waterdicht moet zijn. Denk aan regenbuien en of de eventuele mogelijkheid om tijdens vakanties in het water te zoeken. Vrijwel alle detectors hebben overigens een waterdichte zoekspoel en voor het display zijn beschermhoesjes tegen regen en krassen verkrijgbaar. Maar een geheel waterdichte metaaldetector heeft uiteraard wel zo zijn voordelen.
 • Draadloze hoofdtelefoon of een kabel hoofdtelefoon? Kies je voor een model met een hoofdtelefoon? Overweeg dan eens of je voorkeur uitgaat naar een draadloze hoofdtelefoon of een kabel hoofdtelefoon. Een kabel hoofdtelefoon is aanzienlijk voordeliger maar kan tijdens het zoeken en vooral tijdens het graven ook erg lastig zijn. Een draadloos model biedt veel meer vrijheid.
 • Ingebouwde accu of gewone batterijen? Er zijn liefhebbers van ingebouwde accu’s die oplaadbaar zijn via USB en ook die juist de voorkeur hebben voor gewone verwisselbare AA of 9V batterijen. Denk erover na of dit een belangrijk punt voor je is.

Wij danken Kooistra voor het gebruik van bovenstaande tekst.

Over Metaaldetectie Benelux

2 Reacties

 1. Ik ben op zoek naar een betaalbare goede metaal detector als beginner wat raden jullie mij aan?
  En is er een vergunning voor nodig in NL – Gorinchem.

  • Metaaldetectie Benelux

   Beste Zegert,
   Dat is niet zo 1-2-3 te beantwoorden, de belangrijkste vragen zijn dan: wat wil je vinden, waar wil je zoeken, wat is je budget, etc.
   Wij gaan er regelmatig op uit, je bent altijd welkom om eens mee te gaan zoeken, dan zie je en voel je de verschillen, kan je kennis maken met de hobby en krijg je onafhankelijk advies, naar een dealer gaan is op het moment lastig in deze gekke tijden. Als je een keer mee wilt, stuur dan even een berichtje via het contact formulier!