Zeldzame Romeinse swastika-speld gevonden bij Beesel

Op een akker tussen Beesel en Reuver is een zeldzame Romeinse mantelspeld gevonden in de vorm van een hakenkruis, ofwel swastika.

Het sieraad uit de 4e of 5e eeuw na Christus is gevonden met behulp van een metaaldetector, meldt het blad Archeologie in Limburg.

Productie in Maasdal
Volgens Wiel Luys van de werkgroep archeologie van de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal is de vondst bijzonder. “We kennen twee groepen swastika-spelden. Van deze soort zijn er tot nu toe maar twee exemplaren gevonden, in Gennep en Maastricht”, zegt hij. Het is opvallend dat alle vindplaatsen aan de Maas liggen. “Dat zou er op kunnen duiden dat de productie van deze spelden in het Maasdal heeft plaatsgevonden”, zegt Luys.

Symbool voor geluk
Het hakenkruis, of swastika in het Sanskriet, heeft in de Westerse wereld een zeer negatieve lading vanwege het gebruik van het symbool door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het symbool is echter veel ouder. De Romeinen gebruikten het veelvuldig en hebben het van de Grieken overgenomen. De swastika staat symbool voor geluk en gezondheid en komt nu nog voor in het hindoeïsme en boeddhisme.

Bron

Over Metaaldetectie Benelux